• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
Tıkalı Şah Damarları Anjiyo İle Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kollarında ve ayaklarında güç kaybı, uyuşukluk ve nefes darlığı şikayetiyle Dicle Üniversitesi Hastanelerine gelen Ahmet Ezer (70) adındaki hastanın yapılan tetkiklerinde iki Şah Damarı'nın (Karotis arter) yüzde 95'inin tıkalı olduğunun tespit edildiğini belirten Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güven Tekbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hastaya By-Pass yerine anjiyo yöntemi uyguladıklarını belirterek, "Eskiden kapalı damarlara cerrahi yöntemle müdahale edilirdi. Biz Ahmet Ezer adındaki hastamızın sağ kasığındaki damara anjiyo eşliğinde girerek beyin damarlarına ulaştık. Yüzde 95'i kapalı olan iki Şah Damarındaki (Karotis Arteri ) darlık stent ve balon yardımıyla giderildi ve damarlar açıldı. Böylece hasta cerrahi ameliyata gerek kalmadan sağlığına kavuştu ve bir gün sonrada taburcu oldu" dedi.

Şah Damar Tıkanırsa…
Yrd. Doç. Dr. Güven Turgut, Şah Damarı'nın önemini şöyle anlattı: "Karotis arterler boynun her iki tarafında beyne oksijenli kan taşıyan büyük atardamar yani Şah Damarlardır. Bu damarlardan biri daraldığı zaman beyne yeteri kadar oksijen taşınamaz. Bu da "Felç" olmaya neden olabilir. Sağlıklı bir Şah Damarı beyne kesintisiz kan akışının devam etmesini sağlar. Ancak eğer Şah Damarı'nın içinde tıkanıklık varsa er veya geç küçük veya büyük bir felç durumu ortaya çıkabilir."

Felç Olacaktım
Cerrahi ameliyat yerine anjiyo yöntemiyle bir günde sağlığına kavuştuğunu ifade eden Ahmet Ezer (70), "Siirt'ten Dicle Üniversitesi Hastanelerine geldim. Ameliyat öncesi kol ve ayaklarımda güç kaybı uyuşukluk ve görme bozukluğu çekiyordum. Yolda yürüyemiyordum. Ameliyattan sonra yeniden doğmuş gibiyim. Yürüyemez durumdayken şimdi koşacak hale geldim. Güven hoca ve ekibine çok teşekkür ederim" şeklinde duygularını dile getirdi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir