• DOLAR 32.593
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2420.312
  • ...

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Karkamış Gümrük Kapısı'nın resmi açılışını yapmak üzere Gaziantep'e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çobanbey ve Öncüpınar kapılarının revize edilmesi için çalışmalara başlandığını belirterek, Hatay'da da insani yardım ve geçişleri hızlandırabilmek için yeni bir gümrük kapısı planladıklarını söyledi.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bulunan ve Suriye'nin de Cerablus kentine açılan Karkamış Gümrük Kapısı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Karkamış Gümrük Kapısı'nın açılışını yapan Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, gümrük kapılarının ülke için önemine değindi.

Gümrük kapılarını dünyaya açılan pencereler olarak nitelendiren Bakan Tüfenkci, "2023 yılında gayri safi yurt içi hasılamızın 2 trilyon dolara, ihracatımızın 500 milyar dolara çıkarılması gibi, makroekonomik hedefleri ortaya koymuş bir ülke olarak sınır güvenliğinin sağlanması, kaçakçılığın önlenmesi, ticaretin kolaylaştırılması, gümrük iş ve işlem sürelerinin kısaltılması gibi hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için yeni kapıların açılması, mevcut tesislerimizin yenilenmesi, bu hedefler için hayati önem taşımaktadır. Gümrük kapılarımız, esasında ülkemizin dünyaya açılan pencereleri." dedi.

"Hatay'da yeni bir gümrük kapısı planlıyoruz"

Çobanbey ve Öncüpınar kapılarının revize edilmesi için çalışmalara başlandığını belirterek, Hatay'da da insani yardım ve geçişleri hızlandırabilmek için de yeni bir gümrük kapısı planladıklarını söyleyen Tüfenkci, şunları söyledi: "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının da başarıyla tamamlanmasından sonra gerek Karkamış Sınır Kapımız, Afrin operasyonundan sonra  Çobanbey ve Öncüpınar Gümrük Kapılarımızı da yeniden revize ediyoruz. İnşallah Hatay'da da insani yardım ve geçişleri hızlandırabilmek için yeni bir gümrük kapısını orada planlıyoruz."

Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarını eleştirenlere tepki gösteren Tüfenkci, "Hani hariçten gazel okuyanlar, 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' diyenler vardı ya, 'Afrin'e girmesin.' diyenler var ya, hani 'Türkiye burada fazla kalmasın diyenler.' var ya, Karkamış'a, Kilis'e, Elbeyli'ye gelsinler, ne demek istediğimizi ve niçin orada bulunduğumuzu da çok iyi anlarlar. Hani o Fransa'da hariçten gazel okuyordu ya, işte 'Türkiye orada operasyonlar yapmasın.' diyorlardı ya ve onların Suriye'ye hemen açılan bir kapısı var mı? Orada bulunan, Suriye'de oyun kurmaya çalışan ülkelerin sınırı var mı? Gelip, Karkamış'ta görsünler. Biz hemen şu yanı başımızda asla ve asla bir terör koridoru oluşturulmasına da izin vermeyeceğiz. Biz bir yandan Türkiye'yi büyütürken, bir yandan da terörün her türlüsüne karşı bir mücadele veriyoruz. Terörist ayrımı da yapmadan terörün bir insanlık suçu olduğunu görerek biz bu mücadeleyi veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Biz bir yandan bu terör örgütleriyle mücadele ederken diğer yandan ülkenin kalkındırılması, insanların refah düzeyinin arttırılması için çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2017 yılında büyüme hikâyesi yazdığını ve başarısını gösterdiğini belirten Bakan Tüfenkci, "Birileri eleştirse de, kıskançlıklarından çatlasa da, 'Hormonludur, bilmem nedir? Hani bize yansımıyor.' dese de Türkiye 7,4 ile dünyanın en fazla büyüyen ikinci ülkesi oldu. G-20 ülkeleri arasında da birinci sırada yer aldı. Gezi parkı olaylarından beri Türkiye üzerinde oynanmak istenen bütün oyunları hep beraber biz görüyoruz. Bu hainler, bu ülkeyi 15 Temmuz gibi bir hain darbe girişimiyle karşı karşıya bıraktılar. Gezi parkı olayları ile Türkiye'ye bir maliyet ödettiler." şeklinde konuştu

Bakan Tüfenkci, "Sınır kapılarımızın modernizasyonunu, sınır geçişlerin daha güvenli ve hızlı olmasını arzuluyoruz. Bunun elzem olduğunu biliyoruz. Gümrük kapılarımızın teknolojinin sağladığı imkânlarla donatılması ve her bakımdan sağlıklı bir alt yapıya kavuşturulması konusunda çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Sınır kapılarımızı modern bir şekilde yeniden inşa edilmesi, trafik akışının rahatlatılması ve hızlandırılması, gümrük işlemlerinin sürelerinin hızlandırılması ve uluslararası standartlarda hizmet sunulması, imajın pozitif yönde değiştirilmesi ve ülkemizin tanıtılması bakımından çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. İlimizdeki valilerimizle yakın işbirliği içerisinde Türkiye'nin şanına yakışır bir şekilde sınır kapılarımızı modernize ediyoruz." diye konuştu.

"Habur Sınır Kapısı'nın modernize çalışmaları tamamlandı"

Habur Sınır Kapısı'nın da modernize çalışmalarının tamamlandığını belirten Tüfenkci, şunları söyledi:

"İnşallah Habur Sınır Kapısı'nı 80 milyon liralık yatırımla, yap işlet devret ile orayı da çok farklı noktaya getireceğiz. Çobanbey'in ihalesi yapılıyor, kısa zamanda Öncüpınar'ın da ihalesini yapıp, orayı da farklı bir noktaya getireceğiz. Karkamış daha önce vardı ama A sınıfı değildi. İthalatın ve ihracatın yapıldığı, sınır geçişlerinin kolaylaştırıldığı, kontrolün sağlamlaştırıldığı ve kaçakçılıkla mücadelede etkin bir rol oynayacak kapasiteyle Karkamış'ı da sınır kapılarımız arasına kattık. Kısa zamanda hak ettiği yere de geldi. Ciddi de bir talep ve eksikliği de gidermiş oldu."

Karkamış Sınır Kapısı'nın hizmetleri ve özellikleri hakkında da bilgiler veren Bakan Tüfenkci, "15 bin metrekarelik alanda inşa ettiğimiz bu kapı, tek durak sistemine uygun 4 peron bir adet mobil x ray, 2 adet baş x ray, 4 adet dedektör köpeği çay, tütün, patlayıcı ve narkotik olmak üzere bir adet hangar araması, 2 adet yolcu salonuyla butik ve güzel bir gümrük kapımız oldu." diye belirtti.

Karkamış Gümrük Sahası'nın hemen yanında bir tır park alanı yapılacağını da belirten Bakan Tüfenkci, park projesinin Türkiye için örnek bir proje olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüfenkci, ticaretin en hızlı ve ucuz yönden yapılabilmesi için gümrük kapılarını geliştirerek Türkiye'yi transit üs haline getireceklerini belirtti.

Yapılan konuşmalarının ardından Karkamış Gümrük Kapısı hizmete açıldı. Vali Yerlikaya tarafından günün anısına Bakan Tüfenkci'ye hediye verilirken, Tüfenkci ve beraberindeki protokol daha sonra gümrük sahasında gezerek, incelemelerde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)