• DOLAR 32.574
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2434.685
  • ...

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Diyarbakır İl Müdürü Hasan Solmaz, KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü olarak bugüne kadar girişimci ve KOBİ'lere 55 milyon TL üzerinde destek sağladıklarını belirtti.

Solmaz, girişimcilerin yeni bir iş yeri açtıklarında destek programında onlar verdikleri destek miktarı 50 bin TL hibe ve 100 bin TL'de faizsiz geri ödemeli bir destek programı olduğunu söyledi.

Solmaz, "KOSGEB Diyarbakır olarak girişimcilerimize ve KOBİ'lerimize farklı destek programları adı altında hem hibe destekler hem sıfır faizli geri ödemeli destekler hem de dönem dönem bankalar üzerinden kredi kullandırılmak suretiyle faiz desteği veriyoruz. Bu desteklerin içerisinde en fazla talep gelen destek yeni girişimci programdır. Girişimcilerin yeni bir iş yeri açtıklarında destek programında onlar verdiğimiz destek miktarı 50 bin TL hibe 100 bin TL'de faizsiz geri ödemeli bir destek programıdır. Desteğin ön koşulu uygulamalı girişimcilik eğitimi almış olmaktır. Buna müteakiben girişimciler bir iş yeri açmakta ve bununla ilgili bir iş planlarını bize sunmaktadırlar. İş planlarının değerlendirmesi neticesinde iş planı uygun görülen girişimlilerimize biz bu desteği sağlıyoruz. Aynı zamanda şartların uyması halinde KOSGEB diğer desteklerinin imkânlarından faydalanabiliyorlar."  

"KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü olarak bugüne kadar girişimcilerimize ve KOBİ'lerimize 55 milyon TL üzerinde destek sağladık." diyen Solmaz şunları söyledi:

"Bunun yanında 5 bin 500 işletmeye yakında aynı zamanda faizsiz kredi imkânı sağladık. Bu 5 bin 500 işletmenin Diyarbakır'da yaratmış olduğu hacmi 250 milyon üzerindedir. Hem yaklaşık 55 milyon lira geri ödemeli destekler kullandık hem de yaklaşık 5 bin 500 işletmeye faiz kredisi desteği vererek onların 37 milyon lira faizi ne karşıladık. İstihdama ve ihracata ayrı bir destek veriyoruz. Ülkenin makro politikalarını hangileri ise bunu ithalatta azaltmakla başlayın ihraçtı artırmak istihdamı artırmak gibi ülkenin makro politikalarına KOSGEB olarak farklı destek programlarıyla biz katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl açıklanan iki farklı destek programımız da milli ve yerli ürünlere KOSGEB'in ne ölçüde destek verdiğini bir kez daha göstermiş olduk."

Hiçbir KOSGEB müdürlüğü bir girişimciden herhangi bir ad altında bir ücret talep edemeyeceğini ifade eden Solmaz, "Ülkemizde ve bütün illerde gerek KOSGEB destekleri gerek diğer kamu destek mekanizmaları için danışmanlık firmaları, rehberlik firmaları veya farklı adlar altında resmi olarak faaliyet gösteren kurum ve iş yerleri bulunuyor. Bu danışmanlık firmaları sadece KOSGEB değiş farklı destek mekanizması sunan kalkınma ajansları TKDK ilgili bakanlıklar bu destek programlarına yönelik işletmelerinin hazırlamaları gereken iş planı proje veya diğer evrak düzeyinde kendilerine yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Bu tamamen firmanın kendi tercihine bırakılmış bir yöntemdir. Uygulamada bize ulaşan bilgiler var. KOSGEB 'ten destek almaları yönünde kesin uygulamaları farklı noktalarda bilgilendirmelerde bulunmaları tabi ki katılmıyoruz bunları ilgili cumhuriyet savcılıklarına yer yer bildiriyoruz. KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü hiçbir KOSGEB müdürlüğü bir girişimciden herhangi bir ad altında bir ücret talep etmez. KOSGEB'in destek ve hizmetleri ücretsizdir. İşletmelerin danışman firmalarla çalışıp çalışmamaları kendi takdirleridir. Girişimcilerimiz öncelikle KOSGEB müdürlüğünü tercih etsinler." şeklinde konuştu.  

Son olarak Solmaz, "KOSGEB Diyarbakır İl Müdürlüğü olarak Diyarbakır'daki ekonominin gelişmesi noktasında özellikle son yıllarda ciddi bir destek sağladı. 2016 yılında girişimcilerimize yaklaşık 364 kişiye destek ödemesi yaptık ve en çok destek sağlayan Türkiye'de müdürlük olduk. 2017 yılında destek tutarımızı artırdık Türkiye 4'üncüsü olduk. 2018 yılında henüz kredi paketleri açıklanmadı. Hibe desteklerimiz şu anda açık. Çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu. (Emrah Deniz-İLKHA)