• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...
Afganlı göçmenlerin çileli yolculuğu bitmek bilmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda Afganistan'da artan yoksulluk, işsizlik ve güvenlik tehdidi nedeniyle ülkelerinden ayrılarak göçmen duruma düşen Afganlılar, kaçak yollarla Türkiye'ye gelmeye devam ediyorlar.

Memleketlerinden binlerce kilometre uzaklıkta, çileli bir yolculuğa çıkan ve çoğu zamanda insan kaçakçılarının ellerine düşerek ya dolandırılan ya da canlarından olan Afgan göçmenler, İran sınırından Türkiye'ye yüzlerce kilometrelik yolu yürüyerek, Ağrı, Iğdır Van ve Erzurum illerine ulaşmaya çalışıyorlar.

İstanbul'a götürmek vaadiyle Afganlı göçmenlerden yüksek miktarda para alan insan tacirleri, göçmenleri İran sınırından geçirdikten sonra ıssız bir alan terk ediyor.

Büyük bir umutla çıktıkları yolda ıssız ve korkulu dağları aşan Afganlı göçmenlerin çileli yolculuğu ise bundan sonra daha çetin bir durum alıyor.

Tüm paralarını insan tacirlerine kaptıran, aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu yüzlerce Afganlı göçmen, çaresiz bir şekilde yüzlerce kilometreyi yürüyerek umut yolculuğuna çıkıyorlar.

Kimileri hedeflediği gibi İstanbul'a ulaşırken, kimileri de yakalanarak, tekrar memleketlerine geri gönderiliyorlar. 

Geçtiğimiz hafta İran sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yapan 2 bini aşkın Afgan uyruklu göçmen, kolluk kuvvetleri tarafından Ağrı, Van, Iğdır ve Erzurum illerindeki geri gönderme merkezlerine sevk edildi.

Bin bir hayalle çileli yolculuğa çıkan Afgan göçmenlerin umutları, yakalandıkları illerde sona eriyor. Çileli yolculukta birçok göçmen hastalanıyor, açlık ve sefaletle içerisinde birçoğu yeniden ülkesine geri gönderiliyor. (Şükrü Tontaş-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir