• DOLAR 32.495
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2420.36
  • ...
Dolu, fıstık bahçesi ve hububat alanlarını vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde önceki gün yağan fındık büyüklüğündeki dolu ile etkili olan yağmur, ilçedeki Antep fıstığı, buğday, nohut ve arpa gibi ekili alanlarda büyük zarara sebep oldu. Üreticiler, fındık büyüklüğündeki doludan fıstık ağaçları ve hububat ekili arazilerinin zarar gördüğünü belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Gaziantep ve ilçelerinde etkili olan dolu ve yağmurdan en çok etkilenenlerin çiftçiler olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, tarım müdürlüğü yetkilileriyle birlikte Oğuzeli ilçesindeki fıstık bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Antep fıstığı üreticilerinin, dolunun vurduğu ağaçlar nedeniyle çok büyük bir kayıp yaşadığını belirten Seçkin, fıstık ağaçlarının büyük zarar gördüğünü ve çiftçilerin, önümüzdeki 2 yıl boyunca yağan bu dolunun sıkıntısını yaşayacağını söyledi.

Fıstık bahçelerinde ve hububat ekili olan arazilerde yaptıkları incelemenin ardından İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Seçkin, bölgede doğal afet yaşandığını belirterek, özellikle Oğuzeli ilçesindeki 20-25 köyde bu afetin hissedildiğini söyledi.

İlçede etkili olan dolu yağışı nedeniyle birçok alanda bulunan ekili fıstık tarlalarının ciddi zarar gördüğünü ifade eden Seçkin, devletin, arazileri zarar gören çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.

"20-25 köyde bu afet hissedilir düzeydedir"

Oğuzeli ilçesinde bulunan fıstık bahçelerinin büyük bir zarar gördüğünü dile getiren Seçkin, çiftçilerin önümüzdeki 2 yıl boyunca bu dolunun sıkıntısını yaşayacağını belirterek, "Bölgemizde dolu afeti yaşadık. Bu, doğal afet. Özellikle Gaziantep'in Oğuzeli ilçesindeki 20-25 köyde bu afet hissedilir düzeydedir. Ağaçlarda hiç yaprak kalmamış. Sanki kış ayında, kış uykusunda gibi ve mahsullerin hepsi yerde, hepsi dökülmüş." dedi.

"Bu olay kesinlikle doğal afet kapsamında değerlendirilmelidir"

Dolu yağışı sonrası fıstık ağaçlarında meyve kalmadığını ve bir sonraki yılın meyve gözlerinin de tamamen yok olduğunu söyleyen Seçkin, bu zararın sadece bu yıl ile sınırlı olmadığını, önümüzdeki yılın da meyvesini yüzde 50 etkileyebileceğini söyledi.

Çiftçilerin bu zararlarının karşılanması gerektiğini ifade eden Seçkin, "Çünkü çiftçilerimiz bu afetten dolayı çok zorluk çekecekler. Bu köylerde, tarım alanında ve fıstık bahçelerinde afetin zararının çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten çok büyük bir doğal afet yaşadık. Bu olay kesinlikle doğal afet kapsamında değerlendirilmelidir. Köylünün zararları kısmen de olsa devlet tarafından karşılanması gerekir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Hububat ekili alanlar ile sebze ekili alanlar da olumsuz etkilendi"

Gaziantep ve ilçelerinde bu yıl Antep fıstığında yüksek bir rekolte beklediklerini, ancak etkili olan dolu ve yağışının özellikle Oğuzeli ilçesinde rekolte düşüklüğüne neden olacağını belirten Seçkin, birçok köyde yüzde 100'e varan zararlar olduğunu söyledi.

Dolu ve etkili olan yağışın Antep fıstığı ile birlikte hububat ekili arazilere de büyük bir zarar verdiğini dile getiren Seçkin, "Bu zarar sadece Antep fıstığında değil özellikle hububat ekili alanlarda ve sebze ekili alanları da olumsuz etkiledi. Çiftçinin tek geçim kaynağı olan Antep fıstığı büyük bir zarar gördü. Dolayısıyla bu yıl hem Antep fıstığında hem de hububatta da ciddi bir rekolte düşüşü olacak." şeklinde konuştu.

"Hububat ekim alanlarında yüzde 70'in üzerinde zarar var"

"Buğday ve arpa başaklarının üstündeki taneler de tamamen yok olmuş durumdadır." diyen Seçkin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hububat tarlasındaki buğday başakları tamamen zarar gördü. Kalan başaklar dolunun etkisiyle ezildi. Hububat ekim alanlarında yüzde 70'in üzerinde zarar var. Geriye kalan başakların üstünde kalanlar ise ciddi zarar görmüş." dedi.

"Çünkü son 11 yılda, Gaziantep'te 6 tane büyük kuraklık yaşadık"

Bölgede çiftçilerin son 11 yıldır ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Seçkin, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl Gaziantep'te büyük bir kuraklık vardı. Aynı şekilde ürün yine yoktu. Bu sene de yine olmayacak gibi görünüyor. Bir sonraki sene ne olacağı ise henüz belli değil. Mutlak surette bu bölgedeki çiftçilerimizin tarımsal girdileri olan tohum, gübre ve mazot yönünde desteklenmesi lazım. Aksi takdirde şu anda Gaziantep'in yüzde 6 olan kırsal köy nüfusu böyle devam ederse 3-5 yıl içerisinde daha da artacak, köyde yaşayan kimse kalmayacak. Çünkü son 11 yılda, Gaziantep'te 6 tane büyük kuraklık yaşadık. Bu kuraklıkların da üzerine bu sene doğal afet yaşadık. Çiftçi zor durumda ve zararının giderilmesini bekliyor. Birçok çiftçi bu yıl için ürünlerini sigortalı yaptı. Ama önümüzdeki yılında mahsulü zarar gördüğü için bir destek beklentisi var." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir