• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016-17 yılları arasında Bitkisel Ürün Denge Tabloları ve "Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler"e ilişkin istatistikleri açıkladı.

Toplam tahıl ürünlerinde 2016-2017 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi %97,2 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi %103,8, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi %89,2, mısırın ise %87,8 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ %108,2 İLE PATATESTE GERÇEKLEŞTİ

Kuru baklagillerden yeterlilik derecesinin en yüksek olduğu ürün %92,1 ile nohut oldu. Kırmızı mercimeğin yeterlilik derecesi ise %76,7 olarak gerçekleşti.

Yenilebilir kök ve yumrular grubundan patateste yeterlilik derecesi %108,2, yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde %64, soyada %7,1 ve kolzada %76,7 düzeyinde oldu.

Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi %103 olarak gerçekleşti.

SEBZELERDE EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ %113,2 İLE HAVUÇTA GERÇEKLEŞTİ

TÜİK`in Bitkisel Ürün Denge Tablolarından "Sebzeler" başlıklı verilerine göre 2016-17 yılları arasında en yüksek yeterlilik derecesi %113,2 ile havuçta gerçekleşti.

Toplam sebze ürünlerinde, 2016-2017 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi %106,7 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken sadece %6,6`lık bölümü ihraç edildi.

Kök ve yumru sebzeler grubundan havuç %113,2 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken bunu %112,7 ile kuru soğan ve %100,5 ile turp izledi.

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi %111,3 olarak gerçekleşti. Bunu %108,9 ile biber, %107,2 ile sakız kabak takip etti.

Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi taze baklada %103,6 ve taze bezelyede %102,9 iken en düşük yeterlilik derecesi %100,3 ile taze fasulyede gerçekleşti.

MEYVELERDE EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ %727,4 İLE İNCİRDE

TÜİK`in Bitkisel Ürün Denge Tablolarından "Meyveler, Sert Kabuklular ve İçecek Bitkileri" başlıklı verilerine göre2016-17 yılları arasında en yüksek yeterlilik derecesi %727,4 ile incirde gerçekleşti.

Sert kabuklu meyvelerde, 2016-2017 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi %413,1 ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise %113,5 ile kestane ve %108,2 ile antep fıstığı oldu.

Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterliliğin olduğu görülmektedir. Greyfurtun yeterlilik derecesi %209 olurken, limon %246,7, mandalina %209,7 ve portakal %145,1 olarak gerçekleşti. 

Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden incirin yeterlilik derecesi %727,4, kayısının %308,7, narın %161, üzümün %141,6, elmanın %135,9 ve muzun %58,3 olarak gerçekleşti.

Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi %95,4 oldu.