• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...
Suriye`de gerginlik tırmanıyor!  Küresel savaşa adım adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abuzer Atasoy / Dış Haberler Servisi 

Baas rejiminin Suriye`nin Doğu Guta bölgesinde düzenlediği kimyasal saldırıların ardından başlayan “müdahale” söylemleri, artarak devam ediyor. ABD ve Rusyalı yetkililer karşılıklı tehditkâr söylemlerde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye kararını gelecek günlerde açıklayacağını belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) ise Suriye'deki kimyasal saldırının araştırılması için ayrı ayrı tasarılar sunan ABD ve Rusya'nın girişimleri sonuçsuz kaldı.

TRUMP: FÜZELERİMİZE HAZIRLAN RUSYA

Rus yetkililerin açıklamaları sonrası sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, tehditkâr ifadeler kullandı. ABD Başkanı, "Hazırlan Rusya, çünkü bu füzeler gelecek, hepsi yeni ve akıllı füzeler. Kendi halkını öldüren ve bundan zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın." şeklinde açıklamada bulundu.

RUSYA: FÜZELER, TERÖRİSTLERE DOĞRU UÇMALI

Trump`ın açıklamalarına Rusya`nın yanıtı gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'ye atacaklarını duyurduğu akıllı füzelerin hükümet güçlerine doğru değil teröristlere doğru uçması gerektiğini savundu.

Zaharova, Trump'ın ifadeleriyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Zaharova, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Akıllı füzelerin, teröristlere doğru uçması gerekiyor, topraklarında birkaç yıldır uluslararası terörizmle mücadele eden meşru hükümete değil.”

TRUMP`TAN U DÖNÜŞÜ

Rusya`dan gelen açıklamaların ardından Trump, bir paylaşımda daha bulundu. Paylaşımında daha yumuşak bir dil kullanan Trump, "Rusya ile ilişkilerimiz hiç bu kadar kötü olmamıştı. Buna ne gerek var. Rusya'nın ekonomisini düzeltmek için bize ihtiyacı var. Hep beraber olmalıyız, silah yarışını bırakalım mı?" ifadelerine yer verdi.

RUSYA'NIN LÜBNAN BÜYÜKELÇİSİ: ABD FÜZELERİNİ VURURUZ

Trump`ın Rusya`ya yönelik füze tehdidinin nedeni ise Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Alexander Zasypkin`in açıklamaları. Lübnan`ın Al Manar televizyonuna konuşan Zasypkin, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağını, fırlatıldıkları yeriyse hedef alacağını söyledi.

Rusya`dan konuya ilişkin bir açıklama daha geldi. Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yevgeniy Serebrennikov, ABD`nin Suriye`deki Rus askeri üslerini vurması halinde derhal karşılık vereceklerini söyledi.

TRUMP, LATİN AMERİKA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Trump ayrıca Latin Amerika ziyaretini iptal ederek, Suriye'deki gelişmeleri takip etmek üzere Washington'da kaldı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Latin Amerika'ya Trump'ın yerine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in gideceğini belirtti.

Trump geçtiğimiz günlerde, kimyasal saldırıya cevap vermek üzere 24 ile 48 saat içerisinde büyük bir karara varacağını ifade etmişti.

TRUMP VE MAY TELEFONLAŞTI

Trump bir yandan sosyal medya üzerinden mesajlarını verirken, diğer yandan da diplomatik görüşmeleri sürdürüyor. Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May arasında Suriye'deki son gelişmeler hakkında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Suriye'de kimyasal silah kullanılması konusunun ele alındı.

FRANSA`DAN SALDIRI SİNYALİ

Son zamanlarda Suriye konusunda dikkatleri üzerine çeken bir ülke de, Fransa. Suriye`ye müdahale etme ihtimali olan Fransa`dan, konu ile ilgili yeni açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Suriye ile ilgili kararlarını gelecek günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Suriye ile ilgili, "Tüm müttefiklerimizle, özellikle ABD ve İngiltere ile teknik ve stratejik bilgi alışverişini devam ettireceğiz ve gelecek günlerde kararımızı açıklayacağız.” dedi.

Fransa'nın Suriye krizinin tırmanmasını istemediğini söyleyen Macron, alacakları kararın, Suriye rejiminin sahip olduğu kimyasal silah kapasitesini kapsayacağını savundu.

MERKEL: SPEKÜLASYON YAPMAK İSTEMİYORUZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD ve Fransa`nın Suriye`ye yönelik olası bir operasyonuna Almanya`nın desteği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Merkel, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, ABD ve Fransa'nın Baas rejimine yönelik saldırı hazırlığı içinde olduğunu söylemesi ve böyle bir durumda Almanya'nın destek olup olmayacağı şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine, tüm bulguların Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını gösterdiğini kaydetti.

Merkel, "Bir BM mekanizması kurularak olayın yerinde araştırılması konusunda ABD'nin yaptığı öneri ile ilgili BMGK`da bir anlaşma sağlanamamasını büyük üzüntüyle karşıladık. Diğer konular hakkında şu an spekülasyon yapmak istemiyorum." dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ`NDE SONUÇSUZ GİRİŞİMLER

Öte yandan Suriye'deki kimyasal saldırının araştırılması için BM Güvenlik Konseyi'ne ayrı ayrı tasarılar sunan ABD ve Rusya'nın girişimleri sonuçsuz kaldı.

BMGK, ABD ve Rusya'nın Doğu Guta`daki kimyasal saldırının soruşturulması için hazırladığı karar tasarılarını görüşmek üzere toplandı. ABD`nin sunduğu ilk tasarı, Rusya`nın veto engeliyle karşılaştı. Rusya tarafından sunulan ikinci tasarı ise Konsey üyelerinin desteğini görmedi.

ABD'nin sunduğu tasarısı BM mekanizmasından Suriye'de hem kimyasal silah kullanımını soruşturma hem de sorumluların belirlemesini talep ediyordu. Tasarıya veto yetkisi bulunan Rusya ve geçici üyelerden Bolivya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.

Rusya, sunduğu karşı tasarıda BM`nin sadece Suriye'de kimyasal saldırının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ya rapor etmesini ve saldırının sorumlularının BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu. Tasarıya Çin, Bolivya, Kazakistan ve Etiyopya destek verirken ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya karşı çıktı. 6 ülke de çekimser kaldı.

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

KÜRESEL GÜÇLERİN MENFAATLER ÇATIŞMASI!

Baas rejiminin yaptığı katliamlara ve 500 bin civarında insanın hayatını kaybetmesine rağmen savaşı durdurmak bir yana adeta savaşın sürmesi için mekik dokuyan ve bölgeye yerleşmeye çalışan küresel şer güçler ABD ile Rusya`nın Suriye üzerinden tehditkar tutumları, menfaatler çatışması olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, ABD ve Rusya`nın Suriye üzerinden karışabileceği bir savaşın tüm bölgeyi içine alacak büyük felaketlere yol açacağı yorumlarında bulunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir