• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Alman Şair Grass Şiirle israil`i Eleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Almanların Nobel Edebiyat Ödülü sahibi roman yazarı ve şair Günter Grass, bir şiir yazarak İsrail`in nükleer savaş planlarına Almanya`nın nükleer silahla donanabilecek savaş denizaltıları sevkiyatı ile desteklemesini ve İsrail`in İran`a karşı sürdürdüğü savaşçı tutumu sert bir dille eleştirdi.
 
`Süddeutsche Zeitung` gazetesinde, `Söylenmek zorunda olan` başlığıyla yayımlanan şiirinin ilk satırlarında Grass şunları söylüyor:
 
`Niçin susuyorum, sonunda bizim sağ kalanlar olarak sadece dipnot teşkil edebileceğimiz, açık bir şekilde ortada olan ve plan oyunlarında alıştırması yapılanı uzun zamandan beri gizliyorum`.
 
Yaklaşık on kıtalık şiirinin orta kısmında Grass, İsrail`in tehlikeli planına Almanya`nın da savaş gemileriyle destek vermesi nedeniyle bu şiirle uyarmak zorunda olduğunu belirtiyor. İsral`in, tek bir nükleer bomba yaptığı bile isbatlanamayan bir ülkeye, İran`a saldırı ihtimaline işaret ederek, Almanya`nın savaş denizaltılarını göndermekle önceden `görülebilen bir suça` ortaklık ettiğini ortaya koyan Grass, hem İran hem de İsrail devletlerinin nükleer potansiyellerini hiçbir engel göstermeden ve sürekli olarak Uluslar arası kontrole açık tutmalarını talep ediyor. Böylece hem Filistinlilere hem İsraillilere, hem de çılgınca işgal edilmiş bu bölgedeki tüm insanlara, birbirlerine çok yakın bir şekilde düşmanca yaşayan bu insanlara,
nihayetinde hepimize daha iyi yardım edilmiş olacağını söylüyor.
 
`Niçin şimdi bunları söylüyorum, Yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle:

Nükleer güç İsrail, zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor?

Çünkü yarın çok geç olacağından bunun söylenmesi gerekiyor;

Çünkü, biz zaten yeterince suçlu bir geçmişe sahip Alman olarak,

Bir suça (silah) sevkiyatçı(sı) olabiliriz,

Daha sonra bu suça ortaklığımızı kötü bahanelerle
 
Niçin silemeyeceğimiz önceden görülebiliyor`.
 
Birçok medya organı tarafından eleştirilen Grass`ın yazısında, İsrail`in İran tarafından füze saldırılarıyla yokedilme tehditlerine hiç yer vermediği, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad`ın defalarca Holokaust`u inkarından hiç bahsetmediği belirtildi.
 
dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir