• DOLAR 32.347
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2308.142
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İran`da aracı satıcılar tarafından oluşan iki günlük enflasyon sorunu neticesinde döviz fiyatlarının durmadan artması, ülkede büyük bir kaygıya neden oldu.

İran Merkez Bankası Genel Müdürü Veliyullah Seyf ile İran Ekonomi Bakanı Mesut Kerbasyan İslami Şura Meclisi milletvekilleriyle konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Ayrıca sorunu çözmek için dün gece kabinenin ekonomiden sorumlu yöneticilerini bir araya toplayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen iki gün boyunca toplumu kaygılandıran krizin çözümü için adımlar atmaya başladı.

Saatlerce süren toplantı sonucu döviz fiyatları üzerinde tek rakam uygulaması kararı alındı; böylece artık dolar satışlarında tek rakamlık bir sistem uygulanarak alışverişlerde farklı fiyatlar bir kenara bırakılacak.

Dün gece yapılan acil toplantının ardından açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, hükümet tarafından alınan karara göre, doların tek rakamlık fiyatını açıklayıp satın alma talebinde bulunan vatandaşlara İran Merkez Bankası ile bankaların resmi döviz büroları tarafından yüksek bir oranda temin edileceğini belirtti.

Yapılan bu açıklamanın ardından sözü geçen fiyata uymayan her çeşit döviz alışverişi artık kaçak işlem olarak tanımlanıp yasal uygulamalara tabi tutulacak.