• DOLAR 32.562
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2428.483
  • ...
İşgal güçleri yasak silah kullandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - İşgalci İsrail, yürüttüğü katliam politikasına rağmen direnmeye devam eden Filistin halkını savaşla tehdit etti. Bugüne kadar 31 Filistinliyi şehit eden ve binlercesini yaralayan işgal gücü, direnişi kıramayınca, Gazze`deki Hamas mevzilerine saldırma tehdidinde bulundu. Öte yanda Cuma günü şehit edilen gazeteci Yasir Murteca`nın vücutta parçalanan mermi ile vurulduğu tespit edildi.

Gazze şeridi sınırında barışçıl gösteriler düzenleyen Filistin halkını katletmeye devam eden işgalci İsrail ordusu, savaş naraları atmaya başladı. Haaretz gazetesinin İsrailli askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, işgal ordusu, 30 Mart`ta başlayan ve şimdiye kadar 31 Filistinlinin şehit edildiği, 2 bine yakın göstericinin yaralandığı “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altındaki barışçıl gösterilere son verilmemesi halinde Hamas hedeflerini vurabileceği tehdidinde bulundu.

KÜSTAH BAHANELER

İşgalci israil ordusunun, gösterilerde sivil kayıpların önüne geçmek için “önlem” aldığını ileri süren yetkili, silahsız sivilleri vuran işgal ordusunu savunmak için de küstah bahaneler ileri sürdü. İsmi açıklanmayan yetkili, İsrail ordusunun gerçek mermi kullanmasına gerekçe olarak, “Filistinli göstericilerin sınırda bulunan telleri aşabileceğini” gösterdi. “Göstericilerin önümüzdeki günlerde düzenlenecek protestolarda sınırı geçmeye çalışması halinde Hamas`a ait kurumları vurabiliriz” diyen yetkili, gösteriler nedeniyle Hamas`ı suçladı.

Gösterilerin başladığı 30 Mart Cuma gününden bu yana 31 Filistinli şehit oldu, binlercesi yaralandı. Filistinliler 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta devam etmeyi planlıyor.

YASAK SİLAH KULLANIYOR

Gösterilerin ilk gününden beri sivil halkı gerçek kurşunla vuran İsrail askerlerinin yasak silah ve envanter kullandığı belirtiliyor. Han Yunus`taki Nasır Hastanesi Halkla İlişkiler Müdürü Viam Faris, işgalci İsrail kurşunlarına hedef olan gazeteci Yasir Murteca`nın karnına isabet eden merminin vücudun diğer kısımlarında da parçalanmalara neden olduğunu söyledi. İşgal ordusunun uluslararası hukuka aykırı yasak silahlar kullandığını vurgulayan Faris, “İşgal gücü özellikle de vücut içinde patlayan mermiler başta olmak üzere uluslararası kanunlarca yasaklanmış silah ve envanterleri kullanıyor” şeklinde konuştu.

KASTEN VURDULAR

Gazze`deki Filistin Hükümeti Enformasyon Bürosu`ndan yapılan açıklamada, Yasir Murteca`nın üzerinde ‘Press` (basın) yazısı bulunan çelik yeleği ve başında kaskı bulunduğuna dikkat çekildi. Murteca`nın vurulduğu ana tanıklık eden gazeteci Eşref Ebu Amra, sivillere karşı işlediği suçların ifşa edilmesinden korkan İsrail askerlerinin Yasir`i kasten hedef aldığını söyledi. Murteca`nın yaşananları görüntülemeye çalışan bir gazeteci olduğunun işgalci israil askerleri tarafından çok açık ve net şekilde görüldüğünü ifade eden Ebu Amra, “İşgal güçleri, sivillere karşı işlediği suçları ifşa etmesini önlemek için Murteca`yı kasten hedef aldı” dedi.

Gösterilerin başladığı 30 Mart Cuma gününden bu yana 31 Filistinli şehit oldu, binlercesi yaralandı. Filistinliler 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta devam etmeyi planlıyor.
Orantısız güç tepkisi

Avrupa Birliği (AB), İsrail`in barışçıl gösterilere katılan Filistinlilere ateş açmasına tepki gösterdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini`nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Cuma günü İsrail`in açtığı ateş sonucu, Gazze`de aralarında bir basın mensubu ve çocuğun da bulunduğu en az 9 Filistinli hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Bu, İsrail`in orantılı güç kullanımı hakkında çok ciddi soru işaretlerine yol açmaktadır ve göz ardı edilmemelidir” ifadeleri kullanıldı.

Dönüş hakkı mutlaktır!

ABD`de binlerce kişi, İsrail ve Donald Trump yönetiminin Filistin politikalarını protesto etti. Arap-Amerikan Aktivistler - AAA ve Filistin Gençlik Hareketi - PYM tarafından düzenlenen gösteriye birçok sivil toplum kuruluşundan da destek geldi. Protestolar sırasında “Özgür Filistin”, “İsrail milyonlar döndüğünde sen de öğreneceksin” ve “Tek bir çözüm var, İntifada devrimi” sloganları atıldı. Arap Amerikan Aktivistleri Temsilcisi Tawfieq Mousa, “Buraya Gazze`ye destek ve tüm dünyaya Filistinlilerin geri dönüş hakkı mutlaktır demek için geldik” dedi.

Filistin direnişini susturmak için şehit ettiler

Yasir Murteca abluka altındaki Gazze'nin sesini dünyaya duyurmak için çabalıyordu. 30 yaşındaki Filistinli gazeteci Murteca, yine aynı uğurda "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nde şehit edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir