• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 4 BİN AİLE MAĞDUR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Genç yaşta dini nikâhla evlenen 4 binden fazla kişinin mağduriyeti devam ediyor. Aile Danışmanı Sema Maraşlı`ya mektup yazarak seslerini duyurmak isteyen eşleri tutuklanan kadınlar, “Gelinliğimizi de giydik düğünümüzü de yaptık eşlerimiz serbest bırakılsın.” diyor. Maraşlı ise bu konun tekrar gündeme gelmesi gerektiğini belirtti. Konuyu Gazetemize değerlendiren İHAK Başkanı Av. Cihat Gökdemir ise “20 bininin üzerinde ferdin mağduriyeti söz konusu. Devletin bu konuda hukuki düzenlemesini acilen yapması gerekir.” dedi.

BAZI ÇOCUKLAR BABALARI İLE TEL ÖRGÜLERİN ARDINDAN TANIŞTI

4 binin üzerinde mağdur kadın çaresiz bir şekilde eşlerinin yollarını gözlüyor. Kayınvalideleri ve Kayınpederleri ile aynı evi paylaşan bazı kadınlar sorunlar yaşıyor. Ayrıca kimsesi olmayan kadınlar ise çocukları ile perişan bir şekilde baraka evlerde kalıyor. Cezaevlerinde taciz ve tecavüz suçlularıyla aynı koğuşlarda kalan erkekler ise psikolojik bunalım yaşıyor. Bu tablonun en acı taraflarından bir tanesi ise çocuklar. Bazı çocuklar babaları ile tel örgülerin ardından tanışırken bazıları ise babasız büyümenin travması ile karşı karşıya. Okulda ve sosyal hayatlarında sıkıntı çeken çocuklar babalarına kavuşacakları günü bekliyor. Anneler, babalar, eşler ve çocuklar düzenlemenin yeniden gündeme gelmesini ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın 4 bin ailenin dramına son vermesini istiyor.


Aile Danışmanı Sema Maraşlı

“YAKALANMA KORKUSUYLA EVDE DOĞUM YAPAN BİNLERCE KADIN VAR”

Genç yaşta evlenip eşleri tutuklanan kadınların mektup yazdığı Aile Danışmanı Sema Maraşlı, yazdığı yazıda, “Resmiyette kocalarını kurtarmak için başvuran 4 bin civarında kadın var, diye açıklama yapılmıştı. Ki sayı bunun çok çok üstündedir fakat başvuranlar bunlar. Kadınlar “Biz kendi gönlümüzle, düğünle dernekle, dini nikâhla evlendik, kocalarımızı seviyoruz, bizi zorlamadılar onları bırakın biz de çocuklarımız da mağduruz…” diyorlar.  Bu rakamlar üzerinden on bin çocuk da  “anne-babası erken evlendi” diye babasız büyüyor. Kadınlar ve çocuklar maddi- manevi sıkıntıda. Bir de yakalanma korkusuyla, evde doğum yapan, çocuğunu nüfusa yazdırmayan binlerce aile var.” ifadelerini kullandı.

“O DESTEKLER PEK ÇOK MAZLUMUN GÖZYAŞINA SEBEP OLDU”

Milletvekillerinin verdiği sözlerin olduğunu dile getiren Maraşlı, “Kanun çıkacağı zaman feministler ayaklandılar, öyle olmadığını bildikleri halde “Tecavüzcü ile evlilik serbest bırakılıyor.” diye yaygara çıkardılar, konuyu bilmeyen pek çok kişi de onlara destek oldu. “Biz o zaman af olmasın diye kanundaki düzenlemeye karşı çıkmıştık fakat durumun öyle olduğunu bilmiyorduk.” diyenler var. Tecavüzcülerin serbest bırakılması mantıklı bir şey mi? Niye hemen duyduğunuza inanıp, pis hesaplar yapanlara destek oluyorsunuz? Azıcık araştırın sorun. Yaptığımız her şeyden sorumluyuz. Bakın bu destekler pek çok mazlumun gözyaşına sebep oldu.” diye belirtti.

“TEK SUÇLARI EVLENMEK OLAN KİŞİLERİ HAPSE ATMANIN HESABINI NASIL VERECEKLER”

Kanun tekrar görüşülmek üzere notuyla geri çekildiğini fakat henüz gündeme gelmediğini de belirten Maraşlı, “Binlerce erkek dini nikâhla evlenmenin cezası olarak içeride tecavüzden yatıyor. Hem de 8 yıldan 16 yıla kadar ağır cezalarla. Eşleri ve çocukları dışarıda ağlıyorlar. O mazlumların gözyaşlarında hepimiz boğuluruz.  Tek suçları evlenmek olan kişileri hapse atmanın hesabını, kanunun düzenlenmesine engel olanlar ve yetkililer nasıl verecek? Gerçekten merak ediyorum, feministlerin nesinden korkuluyor? Neredeyse hepsi Avrupa fonundan besleniyor ve çoğunluğu hükümet düşmanı. Bunların nesinden korkuyor hükümet? Sayıları da çok değil. Sadece sosyal ağları ve medyayı iyi kullanıyorlar. Feministlerden değil, bunların dediklerini yapmaktan korkun. Feministlerin hiçbir yere huzur getirdiği görülmemiş ancak kargaşa çıkarırlar. Eğer dindar görünümlü feministlerden korkuyorsanız bilin ki Allah`tan gayri korktuğunuz her şey sizi tüketir.” dedi.

“6,5 AYLIK HAMİLEYKEN BİR SABAH ANSIZIN ALDILAR EŞİMİ”

‘Bu Kadınların Çığlıklarını Duyun!` başlıklı bir başka makalesinde mağdur kadınların kaleme aldığı yazıları paylaşan Sema Maraşlı yetkililere seslendi. Beyza isminde bir çocuk annesi kadın, yaşadığı mağduriyeti şöyle ifade etti: “Eşim benimle evlendiği için beni yarı yolda bırakmadığı için 9 yıl ceza aldı. 6.5 aylık hamileydim bir sabah ansızın aldılar eşimi, sabahın köründe. İçinizdeki sıkıntıyla uyuyamazsınız zaten. Ne olduğunu anlamadan götürdüler, eşimi gelecek diye bekledim. O gece ertesi gece öbür gece ta ki görüş salonunda elinde telefon gözleri yaşlı beni beklediğini görene kadar.”

“EVLİLİĞİMİZİN ÜZERİNDEN 7 YIL GEÇTİKTEN SONRA EŞİMİ TUTUKLADILAR”

Bir başka mağdur kadın 22 yaşındaki Mahinur Hanım ise şöyle yazdı içinden geçenleri: “Gelinliğimi de giydim düğünümüzü de yaptık, eşimle mutlu bir hayata adım attım. 7 sene geçti evimiz düzenimiz her şeyimiz oturmuştu, bir de dükkân açacaktık… Ama olmadı eşimi benimle evlendi diye ‘tecavüzcü` deyip içeri aldılar. Bir başıma ortada kaldım, sahip çıkanım olmadan, bir başıma mücadele ettim. 10 defa TBMM`ye gittim. Her seferinde kalbime bir parmak umut iliştirip gönderdiler geri… Perişan halde, dükkân açacağımız parayı eşimi kurtarmak için gittiğim Ankara yollarında harcadım… Bir buçuk yıldır sadece ayda bir defa 40 dakikalık görüşlerde eşimi görebiliyorum.”


İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Başkanı Cihat Gökdemir

“DEVLETİN BU KONUDA HUKUKİ DÜZENLEMEYİ ACİLEN YAPMASI LAZIM”

Yaşanan mağduriyetlerin devam ettiğini ve acil bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Başkanı Cihat Gökdemir, “ Her ne kadar kanunlara göre bu insanlar 18 yaşına gelmediği için resmi olarak evli sayılmasalar bile bu insanlar akıl baliğ oldukları için ve nikâh şartlarını yerine getirildikleri için evlenmişlerdir. İslam`a göre de evlidirler. Bu anlamda tarafların rızası doğrultusunda yapılan evliliklerde hukuki anlamda şikâyetler söz konusu olduğundan işlemler yapıldı. Bazılarını 2-3 çocuğu var bu mağduriyetler oluştu. Bu kişiler cezaevlerine konularak aileleri tamamen sarsılır hale geldi. Eşler burada mağdur oluyor. Çocuklar babasız büyüyor onlar mağdur oluyor. Kayınvalide ve gelinler arasında ciddi sorunlar oluşmuş durumda. Bu 4 bin kişinin cezaevine konulmasından dolayı 20 bin üzerinde ferdin mağduriyeti söz konusu. Devletin bu konuda hukuki düzenlemeyi acilen yapması lazım. Bazı medya organlarının haksız yakıştırması sonucunda bu adamlar ‘tecavüzcü` muamelesine maruz kaldılar.” diye konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİNDE EVLİLİK YAŞI

Almanya 14

İtalya 14

Avusturya 14

Macaristan 14

Portekiz 14

Yunanistan 15

Polonya 15

İsveç 15

Belçika 16

Hollanda 16

İspanya 16

İngiltere 16

Rusya 16

Güney Kıbrıs 17

Malta 18

Türkiye 18 

Bu haberler de ilginizi çekebilir