• DOLAR 32.369
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.34
  • ...
Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek Öyküsü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - İlke Haber Ajansı muhabirine konuşan karaman Karabulak çocukluğundan bu yana uğraştığı, Ayakkabı tamirciği ile ilgili bilinmeyenler ve meslekleri açısından 23 yılın ne gibi değişiklikleri olduğu ile bir mesleğin yok olma öyküsünü bizlerle paylaştı.

 

"İşlerimizin En Yoğun Olduğu Dönem Bülent Ecevit Dönemiydi"
1978 doğumlu olduğunu ve yaklaşık olarak 23-24 yıldır ayakkabı tamiriyle uğraştığını aktaran karaman Karabulak sözlerine şöyle başladı: "Bizler kriz dönemlerini, Ecevit dönemini geride bıraktık. Bizim işimiz milletin alım gücünün azalmasına bağlı olarak yoğun olur alım gücü yükseldi mi? Bizim işimiz düşer. Yani ters orantı vardır. Bundan dolayı bizim işlerimizin en yoğun olduğu dönem kriz dönemi yani Bülent Ecevit'in başkanlığı dönemiydi. Çünkü o dönemde insanların alım gücü yoktu. Dolayısıyla insanlar mecbur ayakkabılarını tamir ettirip giyerdi. Şimdilerde ise en ufak bir yırtıkta ayakkabı çöpe gidiyor" diyerek 23 yılda ayakkabı sektörünü değişimini anlattı.

 

"Vatandaşlarımız Ucuz Fiyatlara Aldanmasın"
Piyasada bulunan ucuz ayakkabılara değinen Karabulak, "Bugün piyasada çok ucuz fiyata ayakkabı bulunabiliyor. Bizler de bu fiyatlara kanıyoruz. Ancak bu ayakkabılar Çin malıdır. Bunlar deri değildir. Emitasyon dediğimiz yani farklı maddelerin karışımından elde ediliyor. ve kanserojen madde içeriyor. Vatandaşlarımız ucuz fiyatlarına aldanmasın. Çünkü verdikleri para hem ayaklarına çok büyük zararlar veriyor hem de yılda bir çift iyi ayakkabı alacaları yerde ucuz olanından üç dört çift ayakkabı alıyor. Hem de ayak sağlığını da tehlikeye atıyor. Bunlar uzun süreli cilt kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabiliyor" diyerek ayakkabı alırken dikkat edilecek hususlarda tavsiyelerde bulundu.

 

Bizi Fakir Kesimin Tercih Etmesi Gerekirken Orta Geçimli Kesim Tercih Ediyor.
Kendilerini orta kesimin ve kimi bilinçli vatandaşın tercih ettiğini anlatan ayakkabı tamircisi, "Bizi genelde fakir kesimin tercih etmesi gerekirken orta geçimli vatandaşlar daha çok tercih ediyor. Bunun sebebi ise fakir kesim aldığı yardımlar veya ucuz ayakkabı tercihinden dolayı pek bizi tercih etmez zengin kesim ise tüketici kesimidir. En ufak bir çizikte ayakkabıyı çöpe atar. Orta kesim değimiz memur ya da belli aylıkla bir yerlerde çalışan kesimdir. Bunlarda ay sonlarına yetiştirme derdi var. Hani diktireyim bu ay da beni idare etsin hesabı var. Bir de bilinçli kesim var ki bunlar iyi ayakkabıyı tercih eder ve bir iki çizikle ayakkabılarını atmazlar" şeklinde konuşarak ayakkabı tercihi noktasında bilgi verdi.

 

"Bize Gereken Destek Verilmezse Van'da Bir Meslek Daha Yok Olacaktır"
Kiraların çok yüksek olduğunu ve kendilerine gereken desteğin verilmemesi halinde Van'da ayakkabı tamirciliği mesleğinin yok olacağı hatırlatmasında bulunan Karabulak, "Ben yıllardır bu işten ekmek kazanıyorum bu işle üç kardeş evlendirdim Hamdolsun kirada olmama ve hasta olan babama bakmama rağmen geçimimizi sağlıyorum. İşimiz bereketlidir. Çünkü hem birçok büyük zatın bu işle geçimini sağlamış olması, terzilikten geldiği ve peygamber mesleği olması hem de el emeği ve alın teri olduğu için bereketli bir iştir. Hamdolsun Van'da tanınan ustamızdan bu mesleği aldık onun için bizler de tanınıyor ve tercih ediliyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen diğer illerde olduğu gibi bize bir yer tahsis edilmezse veya bize böyle bir yer için gereken destek verilmezse bizlerde şu an piyasaya dayanamayıp kapatan diğer tamirci arkadaşlarımız gibi yok olup gideceğiz. Yani Van'da bir meslek daha yok olacaktır. Şeklinde konuşarak kendilerine gereken desteğin verilmesi gerektiğini aktardı.

 

"Üç Beş Kuruş Daha Fazla Kazanmak İçin Bizleri Yerimizden Ettiler"
Eski yerlerinden ayrılmalarının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini aktaran ayakkabı tamircisi, "Buraların zengin sahipleri üç beş kuruş daha fazla kazanmak için bizleri yerimizden ettiler. Belediyeden para çıkarıp kendilerine dükkân yaptılar. Bizim gibi küçük esnaf ise yok olmaya yüz tuttu. Burada Vali, Belediye başkanı gibi saha amirlerinin bize Antep, Maraş, Urfa illerindeki gibi eski saraçlar çarşısı, ayakkabıcılar çarşısı gibi hem tarihi değer taşıyan çarşılar yapılsa hem depremden zedelenen tarihi dokunun iyileşmesi açısından önemli olan yerler yapılırsa ve bizleri de öyle bir yere toplasalar bir mesleği yok olmaktan kurtarırılar. Yoksa bu meslek yok olup gidecektir" diyerek yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

 

"Allah(cc) ve Resulü (sav) Sürekli Gündemimiz Olmalıdır"
Ayrıca Kutlu Doğum Ayında bulunduğumuzu hatırlatan Karaman Karabulak son olarak, "Bizler bu ayda dünyaya teşrif eden Allah Resulünü (sav) tekrar tekrar okunmalı, hayatını kendi hayatımıza tatbik etmeliyiz. ve davasını anlama ve anlatma açısında bizlere çok iş düşüyor. Gerek yapılacak olan etkinlikler, salâvatlar ve programlara rağbet etmemiz gerekse Allah ve Resulü (sav) sürekli gündemimiz olmalıdır" dedi. (Mahmut Aytekin, Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir