• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...
Dicle Üniversitesi'nden Çiftçilere Fidan Desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım törenine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, D.Ü Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cuma Akıncı, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Karataş, Bölüm Öğretim üyelerinden Yrd Doç Dr Hakan Yıldırım ve Yrd Doç Dr Zafer Aktürk ile çiftçiler ve basın mensupları katıldı.

Basına ve çiftçilere verilen kahvaltı sonrası konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'da fidan yetiştiriciliği noktasında önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, üretilen badem fidanlarının 1 TL'ye verildiğini belirtti.

Vali Toprak; "Diyarbakır'da fidan üretiminde ve bunların arazi ile çiftçiye buluşturulması noktasında önemli çalışmalar yapılıyor. Geçen yıl yine ağaç dikme mevsimde burada fidanlarımızı çiftçilere teslim etmiştik. 3 ana faaliyet alanında fidan yetiştiriciliği ve dağıtım noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birincisi Badem Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi. Bu projeyi Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yürütüyoruz. Bizlerin desteği ve onlarında kaynakları ile birlikte, yetiştirilen badem fidanlarıyla ilgili bir faaliyet yürütüyoruz. 1 yılda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 20-25 bin arası badem fidanı üretiliyor. Üniversitemizin yetiştirmiş olduğu fidanları İl Müdürlüğümüz 2 TL destek vererek, 1 TL'de çiftçi katkısı ile birlikte 3 TL'ye mal ediyoruz.1 TL'ye vermiş oluyoruz. Bu fidanların piyasa satış fiyatı 6-7 TL olabiliyor. Bu konuda Ziraat Fakültemize çok teşekkür ediyorum. Çünkü tarıma dayalı sanayi noktasında önemli bir iş birliğini geliştirmiş oluyoruz."

Gülcülüğü geliştirebilmek açısından örnek bahçe uygulaması yapılması gerektiğini ifade eden Toprak, "Bu konuda da yine Dicle Üniversitesinde 10 dekarlık bir gül bahçesi tesisini bu sene kurmuş olacağız. Şuanda toprak hazırlığı çalışmalarına başlandı. Umuyoruz ki güzel bir gül bahçesini orada ortaya çıkarmış olacağız. Bunun içinde 40 bin TL'lik bir bütçe ayırmaktayız" dedi.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cuma Akıncı da, üniversite olarak tohumculuk sektöründe olduğu gibi meyve yetiştiriciliği konusunda çok önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirterek, önümüzdeki yıllarda bağ fidanı ile damızlık koyun üretimi projelerinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Üniversitenin tüm birimlerinin kendi alanları ile ilgili olarak toplumsal projeleri gerçekleştirme konusunda son yıllarda giderek artan bir çabanın içerisinde olunduğunu belirten Akıncı, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'a, İl Müdürlüğüne ve projeye katkıda bulunanlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından ilçe ve köylerden gelen çiftçilere badem fidanları dağıtıldı. (Osman İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir