• DOLAR 32.573
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2433.475
  • ...
Ege`de Zamlara Tepkiler Büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızılgüneşler, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların sanayici ve ihracatçıları demoralize ettiğini, üretim şevkini kırdığını belirtti. Son zamların döviz kurlarında yüzde 5’lik artışı zorunlu halge getirdiğini savunan Kızılgüneşler, ihracat pazarlarında fiyat tutturamama riskiyle karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Kızılgüneşler, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

”Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ve elektriğe yapılan zammın gerekçesini ”Dövizle alıyoruz, TL ile satıyoruz” diye açıkladı. Bizim de ana girdilerimiz TL ile satışımız ise dövizle oluyor. Bugün 20 dolara sattığımız bir ürünü müşterimize yarın 22 dolara satma şansımız yok. Devlet, elektrik ve doğalgazdan aldığı vergiden fedakarlık yapsın.

Gerekçesi ne olursa olsun bu zamları makul karşılamak mümkün değil. Hazırgiyim sektörünün en büyük pazarı konumundaki Avrupa’da zaten bir ekonomik durgunluk var ve fiyat tutturmada ciddi anlamda zorlanıyoruz. Bu zamlar özellikle konfeksiyon sektörüne hammadde temini yapan tekstil sektöründe kumaş üretimi, boyama bölümlerinde ciddi maliyet artışlarına neden olacak. Bu maliyet artışları da konfeksiyon ürünlerinin maliyetini artıracak. Avrupa pazarında ciddi bir durgunluğun olduğu ortamda fiyatlardaki artışı müşterilere kabul ettirmemiz mümkün değil.

Ek vergi sonrasında doğalğaz ve elektriğe gelen zam sektörün belini büktü. Döviz kurunda bu zamları telafi edecek bir artış olmadığı takdirde ihracattaki geri gidiş daha da artacaktır. Türkiye, yumurtlayan tavuğu kesmek
üzere. Bizler, yumurtlayan tavuğun kesilmemesini, bugünlerde açıklanacağı ifade edilen yeni teşvik kanununun sektörümüze ivme kazandıracak yeni teşvikler içermesini bekliyoruz.”

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir