• DOLAR 32.598
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2509.425
  • ...

Çin ve ABD ile arasındaki ticaret gerilimi Çin'in attığı karşı adımla yeni bir boyuta taşınıyor.

Çin, ABD'ye misilleme yaparak ABD'nin ihracatına ağır gümrük vergileri koymaya hazırlanırken, konu hakkında bir değerlendirme yapan Çin Ticaret Bakanlığı, yaşanacak bir ticari savaşın galibinin olmayacağı uyarısında bulundu.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, gümrük vergisine tabi olacak ABD ihraç ürünleri arasında uçak ve otomobillerin de olacağı belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı, 4 Nisan Çarşamba günü, ABD'den ithal edilen ve içinde soya fasulyesi ve kimyasallar da bulunan 106 ürüne ilişkin olarak 50 milyar değer üzerine yüzde 25 oranında gümrük vergisi koymayı planladığını duyurdu.

Çin'in bu açıklaması, bir gün önce Salı itibariyle Trump yönetiminin açıkladığı ve yüzde 25'lik gümrük vergisine tabi kılmaya hazırlandığı bin 300 ürünü kapsayan ve yıllık 50 milyar dolar tutan listeye karşı bir misilleme niteliğindedir.

Karşılıklı tehdit içeren bu açıklamalar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bir ticaret savaşı patlaması kuşkularını yoğunlaştırıyor. Nitekim piyasalar, Çin'den ABD'ye karşı misilleme açıklamaları sonucunda hızla düştü.  

Çin, ABD'nin planladığı önlemlerin, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde sahip olduğu meşru hak ve çıkarları ağır biçimde ihlal ettiğini ve Çin'in ekonomik çıkarlarını ve güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

İki tarafça ilan edilen gümrük dalgalarının ne zaman yürürlüğe gireceği veya bu arada tarafların yumuşayıp yumuşamayacağı ise bilinmiyor. Çin zamanlamayı ayrıca açıklayacağını duyururken, ABD de gelecek ay için planlarını yürürlüğe sokmadan önce iş çevreleriyle görüşüleceğini bildirdi. 

ABD gümrük vergilerinin çoğu Çin'in uzay, teknoloji ve makine sanayiini hedefliyor. Ayrıca tıbbi ekipman, tıp ve ciltçilik gibi eğitim malzemesi de etkilenen sektörler arasında.

Çin daha önce de misillemeye girişeceğini belli etmişti. Pazartesi günü, 3 milyar dolarlık bir dizi ABD ürününe vergiyi yürürlüğe sokmuştu. Bunlar, Trump yönetiminin Çin'den ve diğer ülkelerden gelen çelik ve alüminyuma koyduğu vergilere karşı tepki niteliğindeydi. Pekin madenlere konan bu vergileri "küresel ticaret kurallarının ihlali" olarak nitelendiriyor.

"Ticari savaşın" galibi olmaz

Çin Ticaret Bakanlığı, "ticari savaşın" bir galibinin olmayacağını ve sorunu istişare yoluyla çözme kapısının hep açık tutulduğunu açıkladı.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen, Çin ve ABD arasında yaşanan "ticari sürtüşmelere" ilişkin olarak, Çin'in öteden beri sorunu görüşme ve istişare yoluyla çözme tavrı sergilediğini belirtti.

Wang, ABD'nin görüşmeye hazır olması durumunda, Çin'in de anlaşmazlıkları eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde çözüme kavuşturmak için istişareye hazır olduğunu kaydetti.

Wang, "ticari sürtüşme" ifadesinin, Çin "ticari savaş" istemediği için tercih edildiğine işaret ederek, "ticari savaşın" bir galibi olmayacağını vurguladı.

Çin'in "ticari savaştan" korkmadığına da dikkat çeken Wang, ısrarla "ticari savaş" başlatılması halinde de Çin'in sonuna kadar mücadele edeceğinin altını çizdi. (İLKHA)