• DOLAR 32.512
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2436.287
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

ABD 1974 Ticaret Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca yürütülen soruşturmayla ilgili rapor yayımlandı. Raporda, ek gümrük vergisi uygulanması önerilen ürünlerin listesi açıklandı. Söz konusu raporda, gerçeklerin çarpıtılarak Çin'e asılsız suçlamalar yöneltildiğini belirten Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ndeki (DTÖ) Temsilcisi Büyükelçi Zhang Xiangchen, rapordaki ifadelerin, Çin'in piyasa odaklı reformları ilerletmesi, kapılarını dışa daha da açması ve fikri mülkiyet haklarıyla ilgili gerçek duruma tamamen aykırı olduğunu ifade etti. Zhang, ABD'nin bu raporunu sert bir dille kınadıklarını, Washington'un girişimlerine karşı çıktıklarını vurguladı.

BU KÖTÜ NİYETLİ GİRİŞİMİN OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR

Çinli temsilci, ABD'nin kısıtlama tedbirlerinin, DTÖ`nün en temel kural ve ilkelerine aykırı olduğuna işaret etti. Zhang, ABD'nin girişimini tipik bir tek taraflılık ve ticari korumacılık örneği olarak niteledi. Çinli büyükelçi Zhang Xiangchen, yaptığı açıklamada, 2000'li yılların başında AB'nin girişimiyle DTÖ'nün "301. Madde"nin aleyhinde karar aldığını hatırlattı. Zhang, ABD'nin, DTÖ kararlarına uyma taahhütleri henüz kulaklarda çınlarken, ilgili açıklamasının mürekkebi henüz kurumamışken, Çin'e karşı pervasızca "301. Madde"yi uyguladığını, bu kötü niyetli girişimin çok olumsuz etkiler yaratacağını dile getirdi.

ÇİN AYNI DERECEDE VE AYNI BOYUTTA KARŞILIK VERECEK

Çin'in DTÖ Daimi Temsilcisi Zhang, Çin'in yasal haklarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını, ABD'nin ilgili eylemlerini DTÖ'nün anlaşmazlık çözme mekanizmasına sunacağını söyledi. Zhang Xiangchen, ayrıca "Çin Halk Cumhuriyeti Dış Ticaret Kanunu" gereğince ABD'den ithal edilen ürünlere de aynı derecede ve aynı boyutta karşılık vereceklerini kaydetti. Zhang, ABD'nin yaklaşımının DTÖ'nün temelini sarstığına ve çok taraflı ticaret sistemini eşi görülmemiş bir risk altına soktuğuna işaret ederek, DTÖ üyelerinin Çin'le birlikte ABD'nin korumacı girişimlerine direnmeleri çağrısında bulundu.