• DOLAR 32.565
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2431.959
  • ...
Skripal`leri zehirleyen gazın nerede üretildiği tespit edilemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kimyasal ve biyolojik silah alanında araştırmalar yapan İngiliz askeri laboratuvarı, eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızına yönelik saldırıda kullanılan zehirin nerede üretildiğine ilişkin bulguya ulaşılamadığını açıkladı. Porton Down Savunma Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı Müdürü Gary Aitkenhead, Sky News televizyonuna yaptığı açıklamada, "zehirin askeri amaçla kullanılan Noviçok sinir gazı olduğunun tespit edildiğini, ancak Rusya'da üretildiğine dair bir kanıta ulaşamadıklarını söyledi.

Zehirin kesin kaynağını tespit edemediklerini belirten Aitkenhead, "Bizim işimiz bunun ne tür bir sinir gazı olduğuna dair bilimsel kanıtlar sunmak. Askeri derecede bir gaz olduğunu ve türünü tespit ettik. Ancak nerede üretildiğini söylemek bizim işimiz değil" dedi.

Rusya özür talep etti

Bu açıklamanın ardından Rusya, İngiltere'den özür dilemesini talep etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus Interfax ajasına yaptığı açıklamada, "Bir şekilde Rusya'dan özür dilenmesi gerekiyor” dedi.

Skripal olayı OPCW'nin gündeminde

Diğer yandan Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Rusya'nın talebi üzerine Çarşamba günü olağanüstü toplanıyor.

Örgüt'ten Salı günü yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın olağanüstü oturum talebinin kabul edildiği, OPCW Yürütme Kurulu'nun Çarşamba sabahı yapılacak gizli oturumda İngiltere'nin iddialarını ele alacağı belirtildi.

Rusya, Pazar günü Skripal olayına ilişkin olarak OPCW'ye 13 soruluk bir liste göndermişti. Oturumda, Rusya'nın sorularına da yanıt verilmesi bekleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir