• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2505.159
  • ...
Cahit Zarifoğlu`nun “Yaşamak” Kitabından Zarif Noktalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enes Çetin/Kültür ve Sanat

Cahit Zarifoğlu`nun günlük tarzında yazılmış “Yaşamak” kitabından aldığımız satırları anekdotlar eşliğinde sizlerle paylaşacağız. Bu zarif şairimizin kalemi gibi güçlü kişiliğinin hepimize örnek olması duasıyla

ŞİİR GİBİ!

Bazen Yüce Sanatçı`nın yeşile boyadığı bir dağ, maviye boyadığı bir deniz, rengârenk yarattığı bir kuş, aslı bulunmaz bir şiir olur ruhumuzdan okunur. Şiir sadece yazılan şeylerden mi ibarettir? Çocuk gülümsemesi şiir değil mi? Bir safta durmuş, Yaratıcı`sına secde eden her kesimin olduğu bir topluluk şiir değil mi? Aruza, heceye ne gerek var ruha dokunan her şeye şiir desek ya… Anne, babanın evlada duası da şiir sayılsın!

DÖRT KUTSAL KELİME!

Zulmedince kendim, lutfedince sen!  Onlar: «Rabbimiz, biz kendimize zulmettik; eğer Sen bizi bağışlamaz, bize merhamet etmezsen kesinlikle hüsrana uğrayanlardan oluruz.» dediler. (A`râf Suresi; 23. Ayeti Meali) O`na (CC) tutsak olmanın gerçek özgürlük olduğunu bilenler dört kutsal kelime duydu mu?

KRİTİK ANLARDA YALNIZ KALDIĞINI HİSSETMEK!

Zarif şairimiz küçükken yalnız kaldığı bir mahalle kavgasında yediği dayağa değer bir ders çıkarmış. İnandığı harekette, yanındakilerin kararlılığını kritik anlarda anlamaktan Allah`a sığın! Ne güzel bir çıkarım ve ne güzel bir dua. Çıktığınız yol kadar kiminle çıktığınız da önemlidir. Bu yüzden büyüklerimiz demiş ki; evvel refik, badel tarik yani önce yoldaş sonra yol… Yanlış yoldaşlarla çıktığınız yol, bir dayaktan daha fazlasına sebep olabilir! İlla tecrübe etmeyin, hazır edinilmiş tecrübeden de faydalanabilirsiniz.

TEFEKKÜRÜN DİBİ!

Bir saat tefekkür bazen bir sene ibadetten daha hayırlıdır dedikleri tefekkür böyle bir tefekkür işte! Eğer namaz kılma isteğiniz geliyorsa izlediğiniz manzarayı tefekkür etmişsinizdir. Zannınız güzelleşiyorsa ve büyüyorsa güzel bakmışsınızdır. Şairimiz bize iki satırla tefekkür testi çözdürdü! Artık tefekkürlerinizin arkasına iki rekât daha eklersiniz.

KALBİNİZ!

Şairimizden alınabilecek en güzel öğütlerdendir belki; bir kalbiniz vardır onu tanıyınız.

ZEKÂTA FARKLI BİR BAKIŞ

Para hepimizin parası kimi sende, kimi onda sen kimin parasını kimden saklıyorsun? Her ne kadar bir dilencinin Cahit Zarifoğlu`ndan para koparmak için sarf ettiği kelimeler olsa da bunlar, haklılık payı oldukça yüksek. Milletin 5 liralık parasını, kurbanını kendinizde saklayacak değilsiniz değil mi?

ŞERİAT VE SANAT

Nereye gideceğiz? Kime güveneceğiz? Kim Allah adamı? Şu cemaat mi doğru bu mu diye sorgulayıp duruyorsunuz ya işte basit bir cevap; yaptıklarının şeriata uyup uymadığına bakın. Havada uçması, kitap yazması, sünneti reddedip kendi kafasına göre meal yazması kimseyi âlim yapmaz! Siz siz olun şeriata uymayana uymayın!

SEBEBİ ANLAŞILAMAYAN HÜZÜN NEREDEN GELİR?

Sebepsiz hissettiğiniz hüzünler sizi bir duaya, bir iki damla gözyaşına, bir de secdeye ulaştırmıyor mu işte hamd olsun bu hüznü verene! Hüznünüz, çileniz varsa oturun bir daha şükredin Allah sizi bırakmamış, özünüze giden bir kapı açmış.

KERAMET

Abdulkadir Geylani hazretlerinden talebeleri bir mucize göstermesini istiyor. O da kalkıp yürüyor ve geri geliyor. Öğrencileri, biraz afallıyor. Biri cesaret toplayıp soruyor: “Sultanım, takdir ederseniz ki biz de yürüyebiliriz. Bunda keramet nerededir?” Abdulkadir Geylani hazretleri: “Siz nasıl yürüdüğünüzü bilseydiniz, başka keramet aramazdınız!” Bilim adamları günümüzde insanın yürümesinin tamamen bir mucize olduğunu açıkladı. Yapılan araştırmalarda, insanoğlunun yürürken sarf ettiği kas hareketleri, harcadığı birim başına düşen güç oranı, vücut endeksleri gibi bilimi şoka uğratan gerçekler ortaya çıkmıştır. Abdulkadir Geylani hazretlerinin yüzlerce yıl öncesinden bu bilimsel gerçeğe dikkat çekmiş olması, o zaman talebelerinin anlayamadığı kerametini, günümüz aklıselim insanlarının bakış açısından daha iyi anlaşılmaktadır. Şimdi bir adım atıp sonra da tefekkür yapmanın tam zamanı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir