• DOLAR 32.614
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2502.052
  • ...
"Otizmde en önemli adım erken tanı ve özel eğitimdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm Dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Siirt'de Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, sağlık çalışanları ve öğretmenler, farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Güreş Caddesi'nde başlayan yürüyüş 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda son buldu.

Yürüyüş etkenliğinden sonra açıklamada bulunan, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Gökhan Merakçı, otizmin, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluk olduğunu vurguladı.

Merakçı, "Otizmin neden olacağı olumsuzlukların önüne geçebilmek için en önemli adım, erken tanı ve özel eğitimdir. Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir." ifadelerini kullandı

"Otizmi 'Fark et kabul et"

Otizmli bireylerin çocukluktan itibaren önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan nitelikli eğitim alabilmelerinin kendilerinin önceliği olması gerektiğini söyleyen Merakçı, "Gün geçtikçe yaygınlaşan otizme ilişkin farkındalığın artırılması kapsamında bizler de bugün çocuklarımızla, sağlık çalışanlarımızla, öğretmenlerimiz ile beraber bir farkındalık oluşturmak istedik. Otizmli bireylerin çocukluktan itibaren önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan nitelikli eğitim alabilmeleri hepimizin önceliği olmalıdır. Bu düşüncelerle otizmli bireylerin sosyal yaşama katılabilmeleri için bütün olanaklarımızla, Bakanlık olarak çaba içindeyiz. Bu burada en temel ve kısa mesajımız Otizmi 'Fark et kabul et." dedi.

Merakçı, "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nün de geleceğimizin en önemli teminatı olan çocuklarımız için eğitim ve sağlık hizmetlerinden en uygun şekilde faydalana bilecekleri bir planlama yapmak zorundayız. Otizmle mücadele eden vatandaşlarımızın yeniden sağlıklı bir hayata kavuşmasını temenni ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum." diye konuştu.

Ailelerin eğitiminden önce toplumun eğitilmesi gerektiğini söyleyen, Özel Eğitim Öğretmeni Hakan Serbest, Otizmin bir algı farklılığı olduğunu söyledi.

Serbest, "Öncelikle herkesin anlaması gereken otizm; bir engel değildir. Otizm; bir farklılıktır. Bir algı farklılığıdır, toplumumuza ilk önce bunun öğretilmesi lazım. Otizm çocuklarımıza deli ve akıl hastası gibi muameleler yapılıyor! Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Onlar ne zihin engelli nede başka bir hastalık ile adlandırabileceğimiz bir durumdalar. Sadece hayatı bizden farklı algılayan çok değerli çocuklardırlar." değerlendirmesinde bulundu.

Otizmin belli başlı belirtileri olduğunu söyleyen Serbest, "Sosyal iletişim becerilerinde problemler, göz kontağı kuramama yâda takıntılı, saplantılı bazı hareketleri olabiliyor. Eğer aileler veya öğretmenlerimiz bu tür hareketleri gözlemliyorlarsa çocuğumuzun otizm olma ihtimali var. Bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Otizm; kötü bir şey değil, hayata farklı bakış açısıdır. Hayata bizim bakamadığımız yönlerden bakıyorlar." şeklinde konuştu. (Murat Orhan- İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir