• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
"Kistik fibrozis genetik bir hastalıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (KİFDER) ortaklaşa düzenledikleri "Çocuklarda Kistik Fibrozis Hastalığı Aile Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

Kalp Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Kistik fibrozisin özellikle akraba evliliklerinin çok görüldüğü ülkelerde sık karşılaşıldığını belirtti.

Kadiroğlu, bu hastalığın ailesel bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu hastalık genetik hastalıktan dolayı bulgular meydana gelmektedir. Kistik fibrozis genetik bir hastalık olduğu için de özellikle akraba evliliklerinin çok görüldüğü ülkelerde sık karşılaşılmaktadır. Çok şükür bunun tedavisi vardır. Erken tanı çok önemlidir. Bu toplantı kistik fibrozis hastalığında farkındalık yaratma yönünden faydalı olacaktır." dedi.

Yakında bu hastalığın erken tanısının kolaylaşacağını umduklarını belirten KİFDER Başkanı İlknur Göngür, "Bu sayede kistik fibrozisin daha bebekken teşhis edilmesi ve tedaviye erken yaşta başlanması önemlidir. Çünkü tedavi ne kadar erken başlarsa ve ne kadar etkili ve sürekli yapılırsa, kistik fibrozisli çocuklar o kadar kaliteli ve uzun yaşar hale gelir.  Bu da bilimsel olarak ispatlanmıştır" diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Velat Şen ise "Son 5 yıl içerisinde çok gelişmeler oldu. Kistik fibrozisin, Türkiye'de 3 bin, 3 bin 500 doğumda bir görülen genetik bir hastalıktır. Ailevi geçiş gösteren kistik fibrozis hastalığının dünyada çok görülen hastalıklar arasındadır. Bu hastalara tanı koymak zordur. Hastalar bize, fazla miktarda balgam çıkarma, sık tekrarlayan ishal, bronşit, hırıltı ve enfeksiyon belirtileriyle geliyor. Düşünülmediği takdirde teşhis koymak mümkün değildir. Maalesef bu hastalar antibiyotikle tedavi edilmeye çalışılıyor ve büyük çoğunluğu tedavi edilmeden veya teşhis konmadan ölebiliyor. Hastalarda tedavi hayat boyudur. Hastalık tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabiliyor. Ailelerin çok dikkatli davranıp, çocukları enfeksiyonlardan korumaları gerekiyor. Gelişim geriliği de kistik fibrozisin habercisi olabilir. Hastaların iştahları yerindedir, fakat kilo alamazlar, aksine kilo kaybederler. Daha ileri yaşlarda bağırsak tıkanması gibi sindirim sistemine bağlı belirtiler ortaya çıkar. Özellikle yeni doğan bebekler, doğduktan sonra ilk gün içerisinde dışkılama yapar. Eğer bebek dışkılama yapamıyor ise bu hastalığın ilk belirtisi olabilir." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir