• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...
O işçiler bile bile ölüme gitmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Temmuz 2013`te Kuşadası arıtma tesisinde arıza çıktı. Veysel Turgut, Osman Sarı ve Uğur Apaydın onarım için girdikleri rögarda hayatını kaybetti. İşçilere ekipman, eğitim, gaz maskesi ve oksijen tüpü verilmediği saptandı. 2 yıl sonra, 5 Ağustos 2015`te bir kanalizasyonda tıkanma üzerine harekete geçen ASKİ Ekip Amiri Hasan Fıstıkçı ve arkadaşları onarım için Atatürk Bulvarı`ndaki vana odasına geldi. İki yıl önceki faciada son anda kurtarılan Fıstıkçı, rögara girdi. Ardından Türkay Yağcıoğlu`dan gelmesini istedi. Nefes alamayan 2 işçi dışarıya çıktı. Fıstıkçı, amirlerinin oturduğu çay bahçesine gitti. Zehirlenmemek için ayran ve su içti. Yağcıoğlu, ASKİ Tesis ve İşletmeler Şefi Mesut Semerci`nin geldiğini belirterek, şunları söylüyor:

‘ACELE EDİN` DEDİ

“Hadi acele edin` dedi. Üsteleyince Fıstıkçı aşağıya indi. Ben de indim. Eldiven ve maske yoktu. ‘Kötü oluyorum, çıkalım` dedim. Hasan abi öksürme ve kusar gibi sesler çıkardı. Arkadaşlarım beni çekti. Hasan abi suya düşmüş. Semerci panik oldu. ‘İçeriye girin ve çıkarın` dedi. İsmail Davas inmeye mecbur kaldı. Elleriyle ‘Ne yapayım` dercesine inmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra İsmail`den de haber alınamaz oldu.”

HALA DAVA YOK

Semerci ise Fıstıkçı`ya “Sakın girmeyin” diye uyardığını ileri sürerek, “Rögara neden, nasıl ve ne zaman girdiklerin görmedim. Ne ben ne de başkası rögara girmeleri talimatını verdik” dedi. Aydın Belediyesi Fıstıkçı`nın hem kendisinin, hem de Davas`ın ölümüne yol açtığına hükmetti. Kuşadası Başsavcılığı, bir kişinin şüpheli sıfatıyla ifadesini alırken, Semerci tanık yapıldı. Fıstıkçı Ailesi tazminat davası açtı. ASKİ, öldüğü gün Fıstıkçı`ya tebliğ edildiği ileri sürülen bir evrakın fotokopisini mahkemeye sundu. Evrakta rögara girilirken maske kullanılacağı, gaz ölçümü yapılacağı kaydediliyor. Mahkeme, sahte olabileceği gerekçesiyle evrakın aslını istedi.

GÖZLERİ ÖNÜNDE

Görüntülerde; Fıstıkçı ve Yağcıoğlu rögara inmeden önce Semerci, Şef Sadık Çağlayan Gürdal, Müdür Ziya Ilık`ın çevrede olduğu görülüyor. 2 işçi, amirlerin bilgisi dâhilinde rögara giriyor. Şef gibi davranan Serkan Ataş nezaret ediyor. Fıstıkçı`nın zehirlendiği anlaşıldıktan sonra Semerci, Davas`tan kuyuya girmesini istiyor. Davas iki eliyle kuyuyu gösterip itiraz ediyor. İtiraz sonuç vermeyince Semerci`nin gözleri önünde giriyor. Görüntüye rağmen Semerci tanık sayılırken; Fıstıkçı, ölümü üzerine kuyuya sokulan Davas`ın hayatını kaybetmesinden sorumlu tutuluyor. Avukat Doğukan Algan, “Tedbir almayan yetkililer sorumluluğu ölen iki işçiye yıkmak istiyor” dedi. İki kazaya ilişkin bugüne dek dava açılmadı.

Kaynak: Hürriyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir