• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...
"Her kan bağışı 3 hayat kurtarır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ın Cizre ilçesi Şah Mahallesi Orhan Doğan Caddesi'nde çadır kuran Türkiye Kızılay Derneği, gönüllülerden kan bağışı toplamaya başladı.

Kan bağışı ilgi ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Kızılay Diyarbakır Bölge Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Süleyman Koç, kan bağışında bulunan bir kişinin kanındaki kolesterol miktarının düşeceğini, kemik iliğindeki yağlanmanın azalacağını, ciddi anlamda kalp krizi riskinin düşeceğini ve yapılan kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtarılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Hastanelerin kan ihtiyacını giderilebilmesi için duyarlı kan bağışçılarına ihtiyaçlarının olduğunu belirten Koç, ''Cizre, her yaptığımız kan bağışı faaliyetinde maşallah çok duyarlı ve desteklerini hiç esirgemiyor. Bu destekleri de bizi gururlandırıyor. Hastanelerde kan ihtiyacını giderebilmek için düzenli kan bağışlarına ihtiyacımız olmakta. Hep beraber hastanelerde umutla kan bekleyen kardeşlerimizin yaralarına merhem olmaya çalışacağız.'' ifadelerini kullandı

Kan bağışının vücudun yenilenmesi olduğuna vurgu yapan Koç, "Kan bağışı faydalı bir işlemdir. Biz genellikle şunu söylüyoruz, kan bağışı kişiye 3 fayda sağlar; birincisi kişi kan bağışında bulunduğu zaman kanındaki kolesterol miktarı düşer, kemik iliğindeki yağlanma azalır, kalp krizi riski ciddi anlamda düşer ve bu anlamda vücut kendini yenilemiş olur. Kan bağışı yapıldığı zaman vücuda yeni kan hücreleri katıldığı için daha taze, daha yeni ve daha sağlıklı hücreler katılmış olur. Bu da vücudun yenilenmesine yol açar. Diğer bir faydası ise kan bağışında bulunulduğu zaman, dünya çapında bulaşıcı olan hastalıkların testi yapılıyor. Bunlar Hepatit B, hepatit C, Sifiliz. Yani bir anlamda mini bİr Check-up yaptırmış oluyor. Herhangi bir sıkıntısı olup olmadığını öğreniyor. En önemli faydası ise 3 kişinin hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Bu bir bebek olabilir, sıkıntılı gebelik geçiren bir bayan olabilir, bir kanser hastası olabilir veya trafik kazasında yaralanan bir kardeşimiz olabilir. Bunun gibi nice kana ihtiyacı olan hastalarımıza faydalı olacak ve hayat kurtarmış olacaktır. Cizre halkını iyilik yapmağa, insan hayatını kurtarmaya, o heyecanı tatmaya davet ediyoruz." diye konuştu

Kan bağışında bulunan vatandaşlardan Mahmut İbrahimoğlu ise, "Kan bağışının Türkiye'de ve bulunduğumuz bölgede önemli olduğu bilinciyle buraya gelip kan verdik. Çok da iyi oldu. Kan bağışı hem insan sağlığına hem de ihtiyacı olan hastalara veriliyor. Bu da hem onların işine yaramış oluyor hem de bizim sağlığımız açısından bize büyük bir fayda sağlıyor. Kan bağış aracının Cizre'ye gelmesinden çok memnunuz." dedi. (Ahmet Uçar-İLKHA) 






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir