• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Diyarbakır Ekonomik Gelişimi" konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır'ın ihracatta, bir önceki yıla göre artış sağladığını belirterek, ihracat rakamlarının Ocak ve Şubat ayı toplamında 34 milyon 742 bin dolara ulaştığını söyledi.

Diyarbakır TRC2 bölgesi olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesinin Türkiye'de işsizliğin ve istihdamın en olumlu yönde arttığı 2'nci bölge olduğunu söyleyen Güzeloğlu, istihdamın artışındaki başlıca rolü tarım sektörünün üstlendiğini söyledi.

Güzeloğlu, "Tüm zamanların ihracat rekorunu kırdığımız bir tarihteyiz. Biz yaklaşık 6- 7 ay önce, 2018 yılında Diyarbakır'a 300 milyon dolar gibi bir ihracat hedefi koymuştuk. Biz bu hedefi koyduğumuz zaman; -biliyorum, bazıları için hayali, afaki ve çok aşırı bir hedef olarak görülebilir- inanıyor ve biliyorduk ki Diyarbakır'ın büyüklüğü ve derinliği şüphesiz bunu harekete geçirebilir. Hamdolsun dün 2018 Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlardan Diyarbakır'ımızın Şubat ayı ihracatı 19 milyon 419 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamı anlamlı kılan çok önemli bir değerlendirme ise şudur: Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 artmış, sıçrama yapmış. Bir önceki yıla göre Ocak ve Şubat ayı toplamı Diyarbakır için 34 milyon 742 bin dolara ulaştı." bilgilerini paylaştı.

Diyarbakır'daki değişimi gösteren çok önemli bir göstergenin de 2017 yılı TÜİK istihdam verileri olduğunu belirten Vali Güzeloğlu, Diyarbakır TRC2 bölgesi olarak, Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesinin Türkiye'de işsizliğin düştüğü ve istihdamın en olumlu yönde arttığı 2'nci bölge olduğunu söyledi.

Vali Güzeloğlu, "Daha değerlisi bu istihdamın en yüksek artış gösterdiği başat sektör tarım oldu. Silvan projesi 8 baraj 32 sulama projesi ile entegre olarak GAP'tan sonra dünya çapında değişim ve dönüşüm projesidir. 235 bin hektar alan suyla bereketle, refahla buluşacak. 300 bin insan istihdama doğrudan yaşadığı yerde köyünde, kasabasında, tarlasında kavuşacak. Bugünkü verilerle endeks değerini aldığımızda 1.3 milyar ekstra gelir artışı olacak. Sadece üretime bağlı olarak bunun gıda sanayine dönüştürülmesi ki olmazsa olmazlarımızdandır, şüphesiz bu rakamı çok daha ötelere taşıyacaktır. 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi hedefi ülkenin her bir vatandaşı için vazgeçilmez bir hedeftir. Elde edilmesi, inanılarak çalışılması gereken bir hedeftir. Sadece Diyarbakır'da Silvan Projesinin dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz zaman bu kent istihdama ihtiyaç duyacak, çalışan insanı dışarıdan alacak, dünyaya erişim ve ulaşımı noktasında her açıdan bir gıda üretim merkezi bir kent olacak." şeklinde konuştu. (Mehmet Çelik-İLKHA)