• DOLAR 32.522
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2420.556
  • ...
AB`den işgalci İsrail`e Gazze tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Gazze sınırında gerçek  mermiyle Filistinli göstericilere müdahale etmesine yönelik bağımsız ve şeffaf  bir soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

İsrailli güvenlik güçlerinin, her zaman orantılı güç kullanmak zorunda  olduğunu vurgulayan Mogherini, "Toplanma ve ifade özgürlüğü temel insan  haklarındandır ve bunlara saygı gösterilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Mogherini, sivillerin hayatını tehlikeye sokacak eylemlerden  kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak AB'nin hayatını kaybeden  göstericilerden dolayı üzüntü duyduğunu bildirdi.

Öte yandan Mogherini, Gazze'deki tüm sınır kapılarının da en kısa  sürede açılması çağrısını yineledi.

Gerçek mermiyle müdahale

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen  "Filistin Toprak Günü" gösterilerine dün İsrail askerlerinin gerçek mermiyle  müdahale etmesi sonucu 15 Filistinli şehit edilmiş, yaklaşık bin 400 Filistinli  yaralanmıştı.

Bunun ardından Filistin'de ulusal yas ilan edilmişti.

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan  İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun  üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve  gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi  şehit etti, binlerce kişiyi yaraladı. İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde  bulunan Deir Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı olan  Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle büyük  önem kazandı.

"Toprak Günü" olarak anılan olay, İsrail ile Filistin arasındaki  çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin  simgesi olarak görülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir