• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
 "Türkiye`de ve dünyada çocuk hakları alanında birçok ağır ihlaller yaşanıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da bir otelde Diyarbakır Barosu öncülüğünde 32 baronun katılımıyla çocuklara yönelik yaşanan hak ihlallerinin ele alındığı çocuk çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen, "Türkiye'de hem de dünyada ne yazık ki çocuk hakları alanında birçok ağır ihlaller yaşanmakta. Başta yaşam hakkı olmak üzere birçok hak alanında ciddi ihlaller yaşanmaktadır. Çocuklarımız ya oyuncak sandıkları çatışma artıklarıyla yaşamlarını yitirmekte veya güvenli bir bölgeye ulaşmak için deniz aşırı yolculuklarda boğularak yaşamlarını yitirmekte. Öte taraftan çocuk alanında gerçekten çocukların maruz kaldığı birçok hak alanında sıkıntılar var. Bunların başında çocuk yaşta evlilikler. Ne yazık ki çocuk yaştaki evlilikler toplumumuzda, Türkiye'de henüz tamamen ortadan kaldırılabilmiş değil. Ve çok yaygın bir şekilde çocuk yaşta evlilikler devam etmekte. Bunun yanı sıra çocuk işçilik problemi çok ağır ve ciddi problemler arasında. Tabiri caizse çocuk işçilik kavramı ucuz iş gücü olarak kullanılmakta. Özellikle Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye'ye yaşanan mülteci akını neticesinde Suriyeli çocuklarımızın bu alanda fabrikalarda ve benzer iş alanlarında ucuz iş gücü olarak görülmeleri ve çalıştırılmaları bu soruna ayrı bir boyut katmıştır. Çocuk cezaevleri problemi bizim kapatılmasını talep ettiğimiz çocuk cezaevlerinde yaşayan hükümlü ve tutuklu, suça sürüklenen çocuklarımız çok ciddi problemler yaşamakta. Bunun yanı sıra ebeveynleriyle yaşayan cezaevlerindeki çocuklarımızın ciddi problemleri bulunmaktadır." dedi.

"Cinsel istismar son yıllarda büyük oranda artarak devam etmektedir"

"Son günlerde çok yoğun bir şekilde olduğu ve burada bulunan birçok baromuzun çocuk hakları merkezlerinin yoğunlukla takip ettiği dava türlerinden biri olan cinsel istismar, son yıllarda büyük oranda artarak devam etmektedir. Ve bunun gibi daha birçok çocuk hak ihlali alanında ağır ihlallere değinebileceğimizi her birimiz biliyoruz." diyen Özmen, şöyle devam etti:

"Bugün burada 30'u aşkın baromuz toplanmış bulunuyor. Bir hukuk örgütü olan, bir insan hakları örgütü olan baroların toplumun geleceği olan çocukların haklarına yönelik ihlallerin ve istismarın bu kadar yoğun olduğu dönemde sessiz kalmaları tabi ki beklenemez. Bu nedenle burada 30'u aşkın baromuz iki gün sürecek bir çalıştay ile çocuk hakları alanında sorun alanlarının tespiti bu sorunların çözümü noktasında yol gösterici politikaların geliştirilmesi ve Türkiye'deki tüm baroların çocuk hakları merkezlerin hak ihlalleri alanında ortak mücadelede nasıl bir perspektifle hareket edebileceklerini konuşacaklar."

Çalıştaya, Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Muğla, Muş, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon ve Van illerinin baro temsilcileri katıldı. (Mehmet Çelik, Emrullah Yıldız-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir