• DOLAR 32.521
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2421.266
  • ...
"Kültür ve sanat alanında da tabuları yıktık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen Yeditepe Bienali'nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Kendi alanında dünyada bir ilk olan ve 600 sanatçının 3 bine yakın eserini bünyesinde barındıran Yeditepe Bienali'nin, "gelenekli" sanatların tanıtımı noktasında çok önemli bir rol oynayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sanat, insanın dünya hayatını yine Allah'ın kuluna bahşettiği yetenek ve kabiliyetlerle güzelleştirme çabasının ürünüdür. Biz bu çabanın ürünlerini, mimariden ahşaba, hüsnü hattan tezhibe, minyatürden ebruya kadar hayatımızın hemen her alanında görüyoruz. Asırlardır sanatkârların elinde taş, ağaç, iplik ve kâğıt büyük bir şahesere dönüşüyor. Yüzyıllardır ehli hüner, her biri el emeği, göz nuru eserleriyle hayatımıza ilahi güzelliği nakşediyor." dedi.

Her medeniyetin arka planında maddeye ve hayata dair bakış açısını barındırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: "İslam medeniyetinde ihtişam ile sadelik, vakar ile tevazu, yeni ile eski, dünya ile ahiret iç içedir, bir aradadır. Bizim geleneğimizde sanatkâr, tabiatta Allah'ın güzelliğini gören ve bu güzelliği taşa, kâğıda, ahşaba, demire işleyendir. Medeniyetimizdeki her bir sanat eserinin güzelliği, zarafeti yanında, bize kulluğumuzu, bu dünyadaki asıl varoluş gayemizi de hatırlatmasının sırrı işte budur."

"Bizler tarih boyunca medeniyetlerin kavşağında yer almış bir ülkede yaşıyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'un yanında, Hatay'dan Kayseri'ye, Ürgüp'ten Hasankeyf'e, Efes'ten Hattuşaş'a kadar ülkemizin dört bir tarafında medeniyetlere beşiklik yapmış yerlerimiz var. Topkapı'daki eserlerin bir benzerini, kapasite ve çeşitlilik itibariyle dünyada hiçbir yerde, hiçbir müzede bulamazsınız. Ancak millet olarak diğer pek çok konuda olduğu gibi burada da elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Ne kendimize ne de yurtdışına bu güzellikleri layıkıyla tanıtabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sadece belli sanat dallarının himaye edildiği düzeni tamamen değiştirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde son 15 yılda diğer birçok alanda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da tabuları yıktık, paradigmayı değiştirdik. On yıllar boyunca kültür ve sanat alanına hâkim olan, adeta burayı kendi arka bahçeleri gibi gören zümrenin tahakkümüne son verdik. Sadece belli sanat dallarının himaye edildiği, belli sanatçıların desteklendiği eski düzeni tamamen değiştirdik. Sanat ve sanatçılarımız arasında ayrım yapmadan güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası içinde olduk. İmtiyazlarını kaybedenler bizi acımasızca eleştirse de hiçbir zaman bizden öncekilerin yanlışlarına, hatalarına düşmedik." şeklinde konuştu. (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir