• DOLAR 32.569
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2430.88
  • ...
Sağlıklı bir mutfak için öneriler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enes Çetin / doğruhaber

Mutfakta sağlıklı tercihler yaparak, daha iyi bir yaşam sürebilir, kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Peki, sağlıklı bir mutfağa sahip olmak için neleri değiştirmeli? “Doğruhaber gazetesi sağlık servisi” ekibi olarak sizlere, sağlıklı bir mutfak için öneriler sunuyoruz.

MUTFAK DETOKSU YAPIN!

Buzdolabınızdan, mutfağınızdan zararlı yağ ve şeker içeren besinleri çıkarın. Bu besinlerin yerine taze meyve ve sebzeler koyun. Alışverişe çıkmadan önce mutlaka liste yapın. İhtiyacınız olan yiyeceklere ve içeceklere doğru karar verin. Böylece, daha kontrollü bir alışveriş yaparak hem sağlığınızı hem de bütçenizi korumuş olursunuz, israftan da kaçınmış olursunuz.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT EDİN!

Et, tavuk ve balığın yanı sıra, sebzeleri de kullanın, ızgarada pişirmeye özen gösterin. Sebze yemeği yaparken, zeytinyağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edin. Et yemeği yaparken yağlı et tercih ediyorsanız, ek yağa gerek yoktur. Etin kendi yağı yeterli olacaktır. Bedeninize değer verin, Allah`ın hakkını çiğnemeyin.

YEMEKLERİ BAHARATLARLA TATLANDIRIN!

Hazır soslar, yemeklere lezzet vermek için çok sık tercih ediliyor. Ancak, içerisinde birçok katkı maddesi bulunduran bu soslar, kilo almanıza neden olur. Sos kullanmak yerine yemeklerinizi baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Çorba yaparken de krema yerine süt kullanmaya özen gösterin.

HAZIR İÇECEKLERDEN UZAK DURUN!

Hazır meyve suları, asitli ve şekerli içecekler yerine, meyvenin kendisini tüketin. Katı meyve sıkacağı kullanarak meyvelerin posalarından da yararlanabilirsiniz. Posalar sayesinde, lif alımını artırarak, sindirim sistemini desteklemiş olursunuz. Ayran, maden suyu gibi sağlıklı içeceklere de mutfağınızda yer açın.

ŞEKERİ MUTFAĞINIZDAN ÇIKARIN!

Kurabiye, kek ve pasta yapımında şeker yerine kuru meyve, bal, pekmez veya hurma kullanabilirsiniz. Böylece, şekerin zararlarından korunmuş olursunuz. Ayrıca, tatlı krizlerini önlemek için, meyvelere, süte veya bitki çaylarına tarçın ekleyip tüketebilirsiniz. Tarçın, şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Şeker yerine tercih edebileceğiniz sağlıklı alternatifleri öğrenin!

BEYAZ EKMEKTEN VAZGEÇİN!

Beyaz ekmek yerine, tam buğday, çavdar gibi tahıllı ekmekler tüketin. Tam tahıllı besinler, içerdikleri lif ve proteinler sayesinde, daha sağlıklıdır. Pirinç yerine ise bulguru tercih edin. 3 aş kaşığı bulgur, 1 dilim ekmeğe eşittir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir