• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2296.53
  • ...
"Suriye ve Irak'ta en az 885 sivili öldürdük"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD öncülüğündeki Uluslararası Ortak Kararlılık Koalisyonu, 2014 yılından bu yana Suriye ve Irak'ta düzenlenen operasyonlarda en az 855 sivili öldürdüğünü itiraf etti.

Koalisyon açıklamayı Twitter üzerinden yaptı. 522 raporun hala açık olduğu ve incelemelerin devam ettiği bildirilen raporda ayrıca koalisyon güçlerinin Ağustos 2014'ten, Şubat 2018'e kadar toplam 29 bin 225 operasyon düzenlediği belirtildi.

Rapor gerçek rakamları yansıtmıyor

Airwars adlı izleme örgütünün raporuna göre ise, Irak ve Suriye'de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin ağır silah ve hava saldırılarında 6 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

İzleme örgütü, koalisyon güçleri kaynaklı 2 bin 341 olayda 16 bin ila 24 bin arasında sivil kayıp olduğu yönünde yerel kaynaklı iddialar bulunduğunu ancak bölgede bilgileri doğrulamanın oldukça zor olduğuna dikkat çekti.

Suriye ve Irak'ta ABD öncülüğündeki güçler tarafından öldürülen sivillerden en az bin 241'i çocuk, 739'u ise kadın. 4 bin 583 veya daha fazla sivil ise bu saldırılar sırasında yaralandı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin özellikle Rakka'nın IŞİD'den geri alınması sürecinde başarı elde edebilmek için neredeyse hedef gözetmeden saldırılar düzenlediği ve çok sayıda sivili öldürdüğü daha önce yayımlanan raporlara da yansımıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri birden fazla gözlemci grubunun raporları ve Birleşmiş Milletler organları tarafından doğrulanan sivil ölümlerinin önemli bir bölümünü bugüne kadar reddetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir