• DOLAR 32.521
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2419.836
  • ...
Batı`da İncil Dersi ya Zorunlu ya Seçmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye’de geçtiğimiz hafta yapılan yasal düzenlemeyle ortaokul ve liselerde Kur’an-ı Kerim’in seçmeli ders olması kabul edilirken, Avrupa’nın birçok ülkesinde içerisinde İncil derslerinin de yer aldığı din derslerinin yıllardır anayasal garanti altında olduğu belirlendi.

DÜNYA’DA İNCİL DERSLERİ ZORUNLU

Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Din Kültürü Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın tarafından hazırlanan ve internet sitesinde yayınlanan “Dünyada Din Eğitimi Uygulamaları” başlıklı çalışmaya göre Avrupa’da çoğu ülkede Hıristiyanlığın kitabı İncil derslerinin yer aldığı din eğitimi dersleri zorunlu olarak veriliyor. Çalışmaya göre İncil derslerinin zorunlu olarak verdiği ülkeler arasında “Almanya, Belçika, Finlandiya, İspanya, İrlanda, Kanada, Polonya, Danimarka, İsveç ve Norveç” bulunuyor. Bu ülkelerde öğrenciler, din dersini almak zorunda.

8 ÜLKEDE SEÇMELİ DERS

Din derslerinin seçmeli olarak verildiği ülkeler arasında ise “Avusturya, Hollanda, İngiltere, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Romanya ve Yunanistan” yer alıyor. Seçmeli din dersi verilen bu ülkelerde mezhepler üstü din öğretimi yaklaşımı uygulanıyor. Bu ülkelerde farklı din mensubu olanlar dışında kalan tüm öğrenciler dersine girmek zorunda, din dersinin alternatifi yok. Bu ülkeler içerisinde Yunanistan’da din eğitim dersi ilkokul 3. sınıftan itibaren verilmekte.

SADECE 3 ÜLKEDE DİN DERSİ YOK

Din dersinin devlet okullarında verilmediği ülkeler arasında ise sadece ABD, Fransa ve Japonya yer alıyor. Fransa’nın Alsace ve Moselle bölgelerinde din dersi zorunlu olarak veriliyor. Fransa, ABD ve Japonya’da devlet okullarında din dersleri verilmiyor, Kiliselere ait özel okullarda din dersleri veriliyor. Kiliseler devletten yardım almakta. Din dersleri okutan öğretmenlerin maaşlarını devlet ödüyor.

İNGİLTERE: AB’nin bazı motor ülkelerinde din eğitim dersi özetle şöyle: İngiltere’de devlet okullarında din dersleri, aksine bir talep olmadığı takdirde resmi müfredat içinde okutuyor. Din dersleri, ilk ve orta dereceli okullarda düzenli dersler arasında yer alıyor. Okullarda güne toplu dua ile başlamak yasa emridir. Okullarda din dersi zorunlu. Din eğitimi, ülke nüfusunun bağlı olduğu dinler hakkında tanıtıcı bilgilerin verildiği bir tarih ve kültür dersi formatında.

ALMANYA: Almanya’da din eğitimi anayasa tarafından garanti altına alınmış. Alman Anayasası’na göre “Devlet okullarında, din eğitimi mecburi”. Din eğitimi, kilise ve dini cemaatlerle işbirliği içerisinde düzenlenmekte. Devletin genel çerçevesini düzenlediği ve denetim hakkının bulunduğu derslerin içeriği kiliseler ve cemaatler tarafından belirlenmekte. Almanya’da anaokullarının büyük bir bölümü Kiliselere aittir. Devlete bağlı anaokullarında da dini motifler sürekli kullanılmaktadır.

FRANSA: Avrupa’da devlet okullarında din dersinin hiçbir şekilde verilmediği tek ülke Fransa. Bu durum laikler ile Katolikler arasında geçmişte din üzerinden yaşanan kavgalara bağlanmakta. Fransa’da okullardan din eğitimi 1882 yılında kaldırıldı. 1990’lı yıllardan itibaren müfredat değiştirilerek dinlerle ilgili konular eklendi. Fransa’da dinlerle ilgili genel tarihi bilgileri kapsayan bir ders verilmekte. Din eğitimini, cemaat ve özel eğitim kurumları gerçekleştiriyor. Devlet, anlaştığı cemaat ve özel eğitim kurumlarına destekte bulunuyor.

CHP’Lİ ORAN’IN İDDİASI

Kur’an Derslerinin ortaokul ve liselerde verilmesine karşı çıkan CHP’lilerden Umut Oran, yaptığı açıklamada, yasal düzenlemenin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını ileri sürdü. CHP’li Oran, “Hiçbir AB ülkesinde din eğitimini özendirici, zorlayıcı ve teşvik edici bir uygulama yok” dedi. Oysa AB üyesi ülkelerin çoğunda içerisinde İncil’den derslerinde yer aldığı din eğitimi anayasal garanti altında.

Yeni Akit

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir