İngiltere'den Türk Akademisyenlere Ve Öğrencilere Vize Kolaylığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts ile bakanlıkta bir araya geldi. Willetts, 1 Mayıs'tan itibaren Türk akademisyenlere ve öğrencilere vize kolaylığı sağlayacaklarını açıkladı.
ANKARA - İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts ile bakanlık toplantı salonunda görüşen Bakan Ergün, Türkiye ile İngiltere arasındaki görüşmelerin, özellikle üniversiteler arasında, bilim camiasında ve teknolojik gelişmelere katkı sağlayacağını belirtti. İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts 1 Mayıs'tan itibaren Türk akademisyenlere ve öğrencilere vize kolaylığı sağlayacaklarını belirtti.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ülkelerin yakın işbirliği içinde götürülmesi gerektiğine dikkati çeken Ergün, bilimin ve teknolojinin insanlığın yararına olacak şekilde kullanılmasının işbirliğini zorunlu hale getirdiğini söyledi.
İngiltere ve Türkiye arasındaki işbirliğinin, insanlığın yararına kullanılacak şekilde yapılacak çalışmaların son derece önemli olduğunu belirten Ergün,
''Yeryüzünü tüm insanlar için daha yaşanabilir, huzurlu ve mutlu hale getirmek, insanlık ve ülkeler olarak bizim sorumluluğumuzdadır'' dedi.
Ergün, üniversitelerin, araştırmacıların, araştırma merkezlerinin ve işletmelerinin bu amaç doğrultusunda işbirliğiyle yöneltileceğine inandığını kaydetti.
Türk Öğrenci Ve Akademisyenlere Vize Kolaylığı
İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts de iki ülkenin, dünyanın geleceği için araştırma yapmanın ne kadar önemli olduğu konusunda ortak bir inanca sahip olduklarını belirtti. Willetts, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bir süre önce imzalanan Mutabakat Zaptı'nda öngörülen düşünceler üzerinde işbirliği ve çalışmaları geliştirmek amacıyla Türkiye'yi ziyaret ettiğini ifade etti.
İngiltere'ye gelmek isteyen Türk öğrenci ve akademisyenlere vize kolaylığı sağlamayı düşündüklerini dile getiren Willetts, Türkiye'den İngiltere'ye çok sayıda öğrenci ve akademisyen geldiğini, bu kişiler için uygulanacak vize kolaylığının iki programdan oluştuğunu söyledi.
Willetts, 1 Mayıs'ta uygulanacak Bilgi Geçiş Programı çerçevesinde, araştırma ve bilimsel çalışmalar için İngiltere'ye gelecek akademisyenlere biraz daha kolay ve hızlı vize sürecinin sağlanacağını anlattı.
İkinci programın bilimsel araştırma ve çalışma yapacak Türk öğrencilerini kapsayacağını ifade eden Willetts, ''Bu da Bilgi Oraklığı Programı adı altında olacak. Daha hızlı bir süreç sunmayı amaçlıyoruz öğrencilerimize. Türk akademisyen ve öğrencileri, her zaman için bizim kapılarımızı açtığımız kişiler. Bu kişilerin ülkeyi ziyaretlerinde sayı sınırlaması olmadığını da belirtmek istiyoruz'' diye konuştu,
İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts ile bakanlık toplantı salonunda görüşen Bakan Ergün, görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bakan Ergün, büyüme rakamlarıyla ilgili soru üzerine, bugün açıklanan 4. çeyrek büyüme rakamının yüzde 5,2, 2011 yılı büyüme rakamının ise yüzde 8,5 olduğunu anımsattı.
Türkiye'nin, 2011 yılı son çeyrekteki büyümede, dünyada üçüncü, yılın tamamındaki büyümede ise ikinci sırayı aldığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
''Öngördüğümüz büyüme rakamıydı. Bütün kurumların, kuruluşların tahminleri doğrultusunda gerçekleşen büyüme rakamı oldu. Ülkemizin dünyadaki bu ekonomik durgunluk içinde, Avrupa'da, Orta Doğu'daki gelişmeler dikkate alındığında 2011 yılında yüksek bir büyüme performansıyla bitirmiş olması son derece önemli. Bu da Türkiye'nin son 8-10 yıl içinde ekonomide attığı adımlara dayalıdır. Türkiye, makro ekonomik dengelerini kurmuş, bütçe disiplinine uyan, farklı ekonomik dengeleri muhafaza eden, siyasi istikrarını, güven ortamında koruyan ülke olarak bu başarılara sahip oldu.''
Türkiye ekonomisinin, etrafındaki ülkelerdeki olumsuz gelişmelere rağmen, 2012 yılında yüzde 4'ler civarında büyümesinin tahmin edildiğini anlatan Ergün, bu hedefin, dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında ihtiyatlı hedef olarak konulduğunu kaydetti.
Elektrik ve doğalgaz zammının sanayiye etkisinin sorulması üzerine Ergün, dünyadaki gelişmelerin, özellikle petrol fiyatlarındaki artış ve dövizdeki istikrarsız süreçlerin hammadde fiyatlarını etkilediğini söyledi.
Türkiye'nin, enerji açısından dışa bağlı olması nedeniyle enerji fiyatlarındaki zammın zaruri hale geldiğini kaydeden Ergün, ''Bunun enerji maliyetleri üzerinde, sanayinin girdisi olarak enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde fiyat artışına yol açacağını, ekonomide bazı yavaşlamaların meydana geleceğini görmemiz lazım. Zaten yüzde 4'lük ihtiyatlı büyüme hedefi biraz da bundan dolayı konuldu. Kuşkusuz etkisi olacaktır ama bu etki sınırlı kalacak'' diye konuştu.
"Teşvik Paketi Perşembe Günü Açıklanacak"
Teşvik paketinin ne zaman açıklanacağı sorusuna Ergün, teşvikle ilgili çalışmaların tamamlandığını, bir değişiklik olmadığı takdirde yeni teşvik paketinin bu hafta içerisinde, perşembe günü açıklanacağını bildirdi.
"Kriptolu Cep Telefonları Halka Açık Olmayacak"
Kriptolu cep telefonlarının halka açık olup olmayacağı sorusuna ise Ergün, halka açık olmayacağını, daha çok güvenlikle ilgili görüşmeleri yapacak kurumların kullanacağını kaydetti.
Bakan Ergün, kriptolu cep telefonlarıyla ilgili daha önceden yapılan çalışmanın geliştirildiğini, yeni fonksiyonların yüklendiğini anlattı. (Hafzullah Sevim - İLKHA)