• DOLAR 32.572
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2492.444
  • ...
Afrinliler evlerine dönüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TSK'nın başlattığı harekat kapsamında Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesinde ve çevresinde yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan Afrin halkı, ilçenin YPG/PKK'den arındırılmasının ardından yaşadıkları kötü günlerin geride kalmasının mutluluğunu yaşıyor.

Yaşamın normale dönmeye başladığı bölgede, YPG/PKK'nin zulmünden kaçıp başka yerlere giden halk evlerine dönüyor. Afrinli birçok aile terk ettikleri evlerine kamyon, kamyonet ve traktörlere yükledikleri eşyalarıyla geri dönmeye başladı. Araçlara yükledikleri eşyalarla Afrin'in yolunu tutan bölge halkının mutlulukları ise yüzlerinden okunuyor.

Afrin'e bağlı Cinderes Beldesinde yaşayan Muhammed Hamid, PKK'nin çocuklarını askere götürmek istediği için beldeyi terk etmek zorunda kaldığını, eşi ile Azez'deki akrabalarının yanına yerleştiğini ve çocuklarını ise Avrupa'ya gönderdiğini söyledi.

"PKK ilk günden beri kanımızı emiyordu"

Çocuklarının başına kötü şeyler gelmesinden endişe ettikleri için Azez'e gittiklerini söyleyen Hamid, "YPG'nin elinden kaçıp şehrimizi terk ettik. Bize baskı yaptılar. Sonrada çatışma çıkınca şehrimizi terk ettik. Çocuklarımız da her biri bir tarafa kaçtılar. Ben ve eşim burada kaldık. PKK ilk günden beri başımıza bela oldu. PKK bizim başımıza bela oldu. PKK ilk günden beri bizim kanımızı emiyordu. Bizim evimize zorla girip bizden bir kız ve erkek istiyordu. PKK burada her şeyi zorbalıkla yapıyordu."dedi.

"Hepimiz PKK'nin zorbalığı yüzünden evimizi terk ettik"

YPG/PKK'lilerin kendilerine çok kötü davrandığını ve kadın erkek demeden herkesi silah altına almaya çalıştığını anlatan Ali Abdo ise, "Biz bu çatışmalardan dolayı şehri terk ettik. Şeran köyü civarındaki bir tarlada yatıyorduk. PKK'nin zorbalığı yüzünden evimizi terk ettik. Şimdi de tekrar evimize dönüyoruz. Biz nereye gideceğiz ki gidecek başka erimiz olmadığı için tekrar evimize dönüyoruz. "ifadelerini kullandı.

"Biz Suriye'nin hiçbir yerinde savaş olmasın istiyoruz"

Evine dönmenin mutluluğunu yaşadığını, ancak ev ve iş yerlerine çok fazla zarar verilmesinden dolayı üzüldüğünü belirten Tahir Ali Muhammed de şunları söyledi:

"Afrin'de bizim durumumuz çok iyiydi. Bizim iş makinelerimizi ve traktörlerimizi aldılar. Bize hiçbir şey bırakmadılar. Zeytin yağlarımıza kadar her şeyimizi götürdüler. Bize çok zulüm ettiler. Afrin'e girdiler ve neyimiz varsa alıp götürdüler. Biz artık birlik, beraberlik, kardeşlik ve selamet istiyoruz. Biz savaş istemiyoruz. Biz sadece bugün değil her zaman için savaş istemiyoruz. Biz Suriye'nin hiçbir yerinde savaş olmasın istiyoruz."

"Biz artık selamet ve güzellik istiyoruz"

PKK'nin neyleri varsa hepsine el koyduğunu belirten Tahir Ali Mustafa da "Bizim durumumuz dana önce iyiydi, dükkanlarımıza ve evlerimize girip bizim her şeyimizi çaldılar. Hiçbir şey bırakmadılar. Neyimiz varsa hepsine el koydular. Biz artık selamet ve güzellik istiyoruz. Neden bizim eşyalarımızı çaldılar? Biz düşman değiliz, biz insanız. Biz Araplar ve Kürtler hepimiz kardeşiz. Peki, o zaman bu zulüm niye?" diye sordu.

"İş yerimdeki eşyaların hepsi yağmalandı"

Kente döndüğünde iş yerindeki tüm eşyalarının yağmalandığını belirten Meron İbrahim, "Biz Afrin'in, Afrinlerin elinde kalmasını ve Afrinliler tarafından onarılmasını istiyoruz. Bizim evlerimiz, iş yerlerimiz hep zarar gördü. Allah bize hayırlı bir kapı açsın. Biz savaş ve başka türlü zulümlerde istemiyoruz. Bizi zorla askere götürüyorlardı. Ama biz askere gitmek istemiyorduk. Benim dükkanımı açtılar, ne varsa hepsini alıp götürdüler. Biz bir an önce işyerlerimizi açıp artık huzur içinde olmak istiyoruz. Su, elektrik ve ilaç gibi eksiklerin giderilmesini istiyoruz. Yine hastanelerin açılmasını istiyoruz. Hasta çocuklarımız var, onlar için hastanelerin kurulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz"

PKK'nin zulmünden dolayı şehri terk edenlerin bazılarının tekrar dönmeye başladığını belirten Murat Yahya, "Burada milletin üzerinde büyük bir zulüm vardı. Şimdi PKK'liler şehrimizi terk ettiler. İnsanlar tekrar evine dönüyor. Biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz. PKK'nin zulmünden dolayı şehirlerini terk edenlerin bazıları artık dönmeye başladılar. Kimimiz burada kaldık. Ama çoğu şehir terk etti. İnşallah hepimiz evlerimize döneriz. Afrin bizim vatanımız, biz vatanımızı çok seviyoruz." şeklinde konuştu.

"Biz zulme razı değiliz"

Herkesin huzur içerisinde kendi topraklarında hayatını sürdürmesini istediğini belirten Muhammed Hasan da "Biz zulme razı değiliz. Biz huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz selametli günler istiyoruz. Biz zulmü hiç sevmeyiz. Herkesin huzur içerisinde kendi topraklarında hayatını sürdürmesini istiyoruz. Benim çocuklarımın hepsi şu an İstanbul'dalar. Ben, eşim ve küçük bir çocuğum burada kaldık."diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir