• DOLAR 32.498
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2429.209
  • ...

 

ANKARA

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, dün Çin'in Şanghay Uluslararası Enerji Borsası'nda (INE) Brent ve Batı Teksas türü (WTI) petrol türüne alternatif olarak işlem görmeye başlayan yuan bazlı petrol kontratlarının uzun vadede küresel piyasada fiyat açısından avantaj yaratacağını belirtti. Akyener, INE'de Çin'in yerel para birimi üzerinden işlem görecek petrolün küresel piyasalar üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

ORTALAMA BİRKAÇ YILA İHTİYAÇ VAR

Çin'in bu petrol hamlesinin mevcut piyasalar üzerinde önlemli bir etkisinin olmayacağını dile getiren Akyener, "Ancak gelecekte INE'deki işlem hacminin yükselmesiyle yuan bazlı kontratların petrol fiyatları üzerindeki etkisi de artacak. Çin petrol fiyatlarını sürekli belli bir seviyenin altında tutmaya çalışacak. Bunun için ortalama birkaç yıla ihtiyaç var." dedi.

ÇİN'İN MİLLİ ENERJİ GÜVENLİĞİ ANLAMINDA YAPMASI BEKLENEN BİR HAMLEYDİ

Akyener, ayrıca petrol fiyatlarındaki değişimlerin ABD doları paritesi ile ters orantılı olduğunu, gelecek dönemde INE ile doların fiyatlar üzerindeki etkisinin de önemli ölçüde azalacağını anlattı. INE'nin büyüyen, güçlenen ve yeni bir dünya düzeni kurmak isteyen Çin'in önemli adımlarından biri olduğuna işaret eden Akyener, şöyle konuştu: "Bu hamle ithalat hacmi dikkate alındığında, küresel hedefleri göz ardı edilse bile Çin'in milli enerji güvenliği anlamında yapması beklenen bir hamleydi. Çin uzun süredir üzerinde çalıştığı bu projeyle Dubai, Umman, Masila (Yemen), Basra, Katar, Upper Zakum (BAE) ve Shangli (Çin) menşeli petrol türleri olmak üzere 7 farklı gravitede satış yapacak. Böylelikle, bu borsada hem yerel para birimiyle ticaret imkanı elde edilebilecek hem de ileri tarihli teslimatlı ve fiyat sabitlemeli işlemler yapılabilecek. Öte yandan Türkiye'nin de bu gelişmeleri yakından takip edip, Şanghay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübündeki pozisyonunu kullanarak kendine fırsatlar oluşturacak hamleler planlaması gerekiyor. "  Akyener, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in bu borsa ile ticari kapasitesini artırmayı ve petrolde fiyat belirlemeyi hedeflediğini belirtti.

 AA