• DOLAR 32.59
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2489.05
  • ...
MISIR`DA SEÇİM KOMEDİSİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz / DOĞRUHABER

Mısır`da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugünden başlayarak üç gün boyunca sandık başına gidecek. Yaptığı darbe ile iktidarı ele geçiren Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi`nin seçimi kazanarak ikinci dört yıllık dönemi garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimlerde Sisi`nin tek rakibi halk nezdinde fazla tanınmayan Gad Partisi lideri Musa Mustafa Musa. Musa seçim öncesi verdiği bir röportajda, "Cumhurbaşkanına meydan okumak için aday olmadığını" ifade etmişti. Ayrıca, adaylığını açıklamadan önce Facebook sayfasında 23 Ocak tarihli paylaşımında "Abdulfettah es-Sisi'yi desteklediğini" duyurmuştu.

İki turlu seçimde yaklaşık 60 milyon Mısırlının oy kullanması bekleniyor. 28 Mart`a kadar sürecek seçimlerin ilk tur sonuçları 2 Nisan`da açıklanacak.

“SANDIKLAR BOŞ, KATILIM YOK DENECEK KADAR AZ”
Cunta yönetiminin yaptığı göstermelik seçimlerin tiyatrodan ibaret olduğunu belirten Mısır`ın tanınan gazetecilerinden Ahmed Atwwan,
“Tabi biliyorsunuz bu seçim bir tiyatrodur, önceki süreci siz de takip etmişsinizdir. Aday olmak isteyen herkes Sisi tarafından tasfiye edildi ve Sisi`ye rakip olarak Musa Mustafa belirlendi bu da sadece bir formaliteden ibaret oldu. Musa, Sisi lehine propaganda yaptı ve onun seçilmesi için çalıştı. Tiyatroya bu şekilde bakıldığı zaman daha iyi anlayabiliriz. Bu tamamen bir korkunun ürünüdür. Mısır`da bugün 100 bin siyasi tutuklu vardır.  Gençler büyük bir öfke içinde. Sisi de bunun farkında olacak ki çok sert bir baskı rejimi uyguluyor. Normal bir seçim yapılsa Sisi ve aveneleri kesinlikle kazanamayacaktır bunlardan dolayı seçim meşru olmaktan çıkmıştır. Bugün seçimin ilk günü ve yaklaşık beş saat oldu, oylama başlamış; ama sandıklar boş katılım çok düşük. 26 milyon genç seçmen Sisi`ye büyük bir öfke besliyor. Onlarla beraber birçok STK ve siyasi yapı seçimi boykot ediyor. Bizim kanaatimize göre katılım oranı çok düşük olacaktır. Sadece işçi sınıfı ve kamu görevlileri işten atılma tehlikesine binaen bu seçimde oy kullanmıştır. Sisi iradesi çerçevesinde cereyan eden bir seçim söz konusu olmuştur. Mısır`ın önce ki seçimleri de çok adil olmamıştır bu da onlar gibi olacaktır. Belki katılım oranını çok gösterecekler; ama bu sadece bir seçim hilesi olacaktır.” şeklinde konuştu.

“BU SEÇİM, CUNTANIN NASIL BİR KOMEDİ İÇİNDE OLDUĞUNJU GÖSTERİYOR”

Adalet ve Hüriyet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Eymen Abdulgani ise,  “Bu seçim kesinlikle meşrutiyetten, şeffaflıktan ve ciddiyetten uzaktır. Bu seçimi icra eden bir darbeci diktatördür darbecilerin yaptığı seçimler asla adil olamaz. Burada büyük bir baskı vardır.   Aradan yıllar geçse bile bu değişmeyecektir. Bu seçimin şeffaflığı yoktur, çünkü o seçim atmosferi söz konusu değildir.  İnsanlar zorla oy kullanmaya götürülüyor, baskıyla zorbalıkla gerçekleşen bir seçim oluyor. Musa Mustafa, cunta lideri Sisi`nin emrinin altında olan bir şahıs, bu şekilde bir seçim olmaz. Bu durum onların ne kadar komik bir durumun içinde olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.   

Bu haberler de ilginizi çekebilir