• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
"PKK`den gördüğümüz zulmü hiç kimseden görmedik"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK'nin Afrin'de çocuklarını zorla silah altına aldığını, halktan "vergi" adı altında zorla para toplayarak ilçeyi terk etmelerine izin vermediğini, 7 yıl boyunca her türlü zulmü gördüklerini anlatan Afrinliler, kendi topraklarında huzur içerisinde yaşamak istediklerini söyledi.

TSK'nın başlattığı harekat kapsamında Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesinde halk, ilçelerinde hayatın normale dönmesinin sevincini yaşıyor. Afrin halkının artık güvene ve huzura ihtiyacı olduğunu belirten Afrinliler, ilçenin YPG/PKK'den temizlenmesinin ardından yaşadıkları kötü günlerin de geride kalmasının mutluluğunu yaşıyor.

PKK'nin halkın, evine zorla girdiğini, mallarına zarar verdiğini, paralarına el koyduğunu ve yiyeceklerini ellerinden aldığını anlatan Afrinliler, Afrin'de geçimini zeytincilikle sağlayan ilçe halkının, bahçelerinin PKK tarafından harap edildiğini aktardı.

İLKHA'ya konuşan Afrinliler, PKK'nin zulmünden kurtulmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, "Artık huzur içinde yaşamak istiyoruz." dediler.

"PKK dünyada ne kadar zulüm varsa hepsini bize yaptı." diyen Rıfat Hüseyin, "PKK, bizim evlerimize bomba döşeyip gitti. Evlere yerleştirilen bombalardan dolayı insanlar ölüyor. Bugün bizim köyümüzde evlerine girmek isteyen 2 kadın öldü. Ne kadar zulüm varsa hepsini bize yaptılar. Dünyada iyi olmayan ne varsa hepsini bize yaptılar. Bizim evlerimizi yıktılar, eşyalarımıza el koydular ve tenekelerce zeytin yağlarımız vardı, hepsini aldılar. Bizden zorla alıyorlardı. Bizler onlara para vermediğimizde bizi hapse atıyorlardı. Bizim çocuklarımızı zorla askere götürdüler. Benim kendi çocuklarım askerlik yapmamak için Avrupa'ya kaçtılar." dedi.

"Zulüm etmek Kürtlerin hakkını savunmak mıdır?"

PKK'nin kendilerine çok zulüm ettiğini anlatan Muhammed Barzi de "PKK'nin bize yaptığını bir Allah biliyor, bir de biz biliyoruz. Bize çok zulmettiler. Biz artık PKK'den usanmıştık. Ama Allah'a hamdolsun Afrinliler onlardan kurtulduk. Şu anda durumumuz iyiye gidiyor. PKK'nin bu zulmü karşısında hiçbir şey yapamıyorduk. Her şeyimizi biz onların ancak izni ile yapıyorduk. PKK burada iken biz ticaretimizi, geçimimizi yapamıyorduk. Tarlamıza gitmemize, ticaret yapmamıza bile izin vermiyorlardı. Onlar izin verince ancak biz ticaret yapabiliyorduk ve tarlamıza gidebiliyorduk. Bizim çocuklarımızı zorla askere götürüyorlardı. Evimiz yıkılmış, sağlam bir şeyimiz kalmadı. Zulüm etmek Kürtlerin hakkını savunmak mıdır?" diye sordu.

"PKK'den gördüğümüz zulmü hiç kimseden görmedik"

PKK'nin insanları çok korkuttuğunu vurgulayan Muhammed Aziz ise özellikle kız çocuklarını zorla silah altına almaya çalışmalarının halkta büyük bir endişeye neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Biz PKK'den gördüğümüz zulmü hiç kimseden görmedik. Afrin'de birçok binayı yıktılar ve bu binaların altında çok sayıda insan kaldı. Bizim 10, 12 ve 18 yaşındaki çocuklarımızı zorla askere götürdüler. Kızlarımızı evlerden çıkarıp götürdüler. Bu beş gündür PKK Afrin'den çıktı. Bundan dolayı halk bayağı memnun ve mutlu. Şu an evlerimizi temizliyoruz. Su sıkıntımız var. Bizim en büyük isteğimiz bir an önce elektrik ve suyun gelmesidir. Biz artık zulüm görmek istemiyoruz."

"Kızım ve torunlarım PKK'nin zulmünden kaçtı"

Artık huzur içerisinde kendi topraklarında yaşamak istediklerini belirten Ahmet, "Allah'a hamdolsun şu an durumumuz iyi. Ama suyumuz eksik sıkıntı yaşıyoruz. Benzinimiz, elektriğimiz yok. Allah hepimizi muhafaza etsin. Biz artık savaş istemiyoruz, huzur ve selamet istiyoruz. Bizim savaşacak halimiz yok. Biz şehrimizin, evlerimizin, işyerlerimizin yıkılmaması ve kadınlarımızın, çocuklarımızın ölmemesi için topraklarımızda savaş istemiyoruz. Allah'a hamdolsun PKK'den kurtulduk. Benim bir kızımın dört çocuğu var. Bu kızımın çocuklarını askere götüreceklerdi. Kızım çocukları ile birlikte Türkiye'ye kaçtı. Kızım ve torunlarım PKK'nin zulmünden kaçtı. 6 yıldır kızım İstanbul'da, ben onları çok özledim. Ama göremiyorum. Şu an telefon yok. GSM hatları çalışmıyor. Daha önce konuşuyorduk. Bir an önce bize elektrik, su, benzin, ekmek getirilirse iyi olur. Şu an bu konuda sıkıntı yaşıyoruz."diye konuştu.

"Sadece Afrin'de değil Suriye'nin hiçbir yerinde savaş istemiyoruz"

Afrin halkının güvene ve huzura ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ali Osman da "Bu bina PKK'nin sözde adliye binasıydı. Burada insanları yargılıyorlardı. PKK, 'biz devletiz' diyordu. Bizi teslim almıştı. Bizde halk olduğumuz için sesimizi çıkaramıyorduk, hepimizi teslim almışlardı. Gücümüz olmadığı için bizi teslim almışlardı. Bizden haraç alıyorlardı. Vermediğimiz zaman da bizi cezalandırıyorlardı. Bize zulüm ettiler, halk olarak korkuyorduk. Biz elektrik, susuz ve ekmeksiz kalmışız. 2 aydır banyo bile yapmıyoruz, kir içerisinde kalmışız. Benim traktörüme ve diğer eşyalarıma el koydular. Savaş insanlık için şerdir. Biz sadece Afrin'de değil, Suriye'nin hiçbir yerinde savaş istemiyoruz. Halen köyümüze dönemiyoruz. Buralarda çatışma olunca köyümüzden kaçmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

"14 yaşındaki kızı askere götürüyorlardı, bu haram değil mi?" diye soran Esma Ali Hasan ise şunları anlattı:

"Biz PKK'den dolayı çok mağdur olduk. Şu anda benim kardeşim hasta, yatalaktır. 5 yıl önce binanın altında kaldı. Bizim durumuz da iyi değil. PKK'nin yüzünden Cinderes'ten kaçıp buraya geldik. 2 aydır buradayız. Bizim suyumuz yok. Şu an artık durumumuz iyiye gidiyor. PKK döneminde bizim en ekmeğimiz ne de suyumuz vardı. Afrin'e gelen yardımları bize vermiyorlardı, saklıyorlardı. Bizden askere götürmek için kızlarımızı istiyorlardı. Biz kadınız hiç askere gidebilir miyiz? Benim kardeşim yatalak, anne ve babam yaşlıydı. 14 yaşındaki kızı askere götürüyorlardı, bu haram değil mi? Benim kız kardeşimin evine geldiler, 3 tane kızı vardı, hepsini askere götürmek için istediler. Bundan dolayı mecbur kalıp kızlarını evlendirdiler. Kızları askere götürmek için istemeleri haram değil mi? Kızlarını verenlerde korkudan dolayı verdiler. Biz artık selamet istiyoruz. Bu savaşın artık bitmesini istiyoruz."

PKK'nin Afrin'e çok zarar verdiğini belirten Fatma, "Yıllardır bizim PKK'den dolayı durumumuz hiç iyi değildi. PKK büyük oğlumu hapse attı. Küçük çocuklarımı da askere götürdüler. 14 yaşında bir oğlum vardı. Bir yıldır onu hiç görmedim. Bir ay önce oğlumun yaralı olduğunu, hastanede tedavi gördüğünü haber aldım. Bunun üzerine oğlumu görmek için ben hastaneye gittim. Hastanede PKK'liler bana' sen oğlunun burada olduğunu nasıl öğrendin, sizin ajanınız mı var?' dedi. Ben de onlara 'biz ajan değiliz, Afrin'de olduğumuz için biz kendimiz gördük' dedim. Biz arık kendi çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz. Çocuklarımızla huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Bizim elektriğimiz ve suyumuz yok. Bize yardım verilirse onlarla geçimimizi sağlıyoruz. Su olmadığı için çok zor durumdayız. Bizim evlerimize bomba döşendiği için eve dönemiyoruz. 2 gün önce bizim bitişiğimizdeki evden bomba çıkardılar." Şeklinde konuştu.

PKK'nin kendilerine çok zulüm ettiğini belirten Ravanda Husna da "Bizim çocuklarımızı zorla askere götürdüler. PKK buradan gittikten sonra halk normal yaşantısına devam etmeye başladı. Şu anda da elektrik ve suyumuz yok. Ama inşallah iyi olacak." temennisinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir