• DOLAR 32.381
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2325.169
  • ...
ABD 60 Rus diplomatı sınır dışı ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD yönetiminin, İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus casusun İngiliz topraklarında zehirlenmesi gerekçesiyle Londra ile dayanışma adına 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceği belirtilirken, ABD dışında Almanya, Ukrayna, Çekya, Polonya ve Letonya'nın da bazı diplomatları sınır dışı etme kararı aldığı açıklandı.

Eski Rus ajan Sergey Skripal'in İngiltere'de sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından başlayan diplomatik kriz büyüyor. ABD ve 14 AB üyesi ülke, Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. ABD'nin sınır dışı etme kararı aldığı 60 diplomattan 48'inin Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nde görevli personelinden, geri kalanının ise New York merkezli Birleşmiş Milletlerde görevli personelinden olduğu belirtildi. Ayrıca Rusya'nın Seattle Konsolosluğunun da kapatılacağı belirtildi.

ABD dışında 14 AB üyesi ülke de Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. Varna'daki basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB'ye üye 28 ülkeden 14'ü Londra ile dayanışma göstermek için Skripal olayı ile ilgili Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı." dedi. Tusk, gelecek günlerde Rusya'ya karşı başka adımların atılmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu ifade etti. Buna göre Ukrayna 13, Litvanya 3, Çek Cumhuriyeti 3, Hollanda 3, Estonya 3, Fransa 4, Kanada 4, Almanya 4, İtalya 2, Polonya ve Letonya birer Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

ABD'yi terk etmeleri için 7 gün süre

Ülkeden gönderilmesi kararı alınan Rus diplomatlara ABD'den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini belirten ABD'li yetkililer, "Rus istihbaratının eylemlerinin giderek saldırganlaştığı" gerekçesinin alınan kararda etkili olduğunu savundu. Diğer taraftan bir Beyaz Saray yetkilisi "davranışını değiştirmesi halinde Rusya ile müzakereye hazır olduklarını" söyledi.

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov ise "ABD yönetiminin bu kararla ikili ilişkilerden geriye kalanı da yok ettiğini" dile getirdi.

Rusya da 60 ABD'li diplomatı sınır dışı edecek

ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rus Senatör Vladimir Cabarov, Washington'ın bu adımına karşılık olarak, Rusya'dan da en az 60 ABD'li diplomatın sınır dışı edileceğini söyledi.

Rus dışişleri bakanlığı kaynakları da AB üyesi ülkelerin sınır dışı etmelerine aynı şekilde misilleme yapılacağını duyurdu.

Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde kimyasal saldırıya uğramıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırının sinir gazıyla düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya'nın sorumlu olduğunu iddia etmişti. Rusya ise suçlamayı kesin dille reddediyor. Rusya-ABD ilişkileri 2013 sonunda başlayan Ukrayna krizinden bu yana gittikçe kötüleşiyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir