• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Onlar da paralarından sıfır atacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

EKONOMİ SERVİSİ

Venezuella`da hükümet hiper enflasyon ve ekonomik çıkmazdan kurtulabilmek için hamle üstüne hamle yapıyor. Dünyanın keşfedilmiş en büyük petrol ve 4. büyük altın rezervlerine sahip olmasına rağmen ABD'nin ticari yaptırımları nedeniyle zor günler yaşayan Venezüella, dünyanın ilk devlet destekli kripto para birimi 'Petro'nun satışına başladı.

Ülkedeki petrol, doğalgaz, altın ve mücevher rezervlerinin desteklediği kripto paranın 20 saat süren ön satışının ilk gününde 38.4 milyon adet Petro satıldığı açıklandı.

Petro'nun tanıtımını yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro ön satışın ilk gününde 735 milyon dolarlık meblağa varan 'satın alma teklifi' aldıklarını söyledi. Ancak Maduro yatırımcılar konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

PARANIN KUR DEĞERİ DEĞİŞMEYECEK

Venezüella'da ayrıca hükümet, yüksek enflasyonla birlikte para birimi bolivarın değerindeki azalmaya çözüm olarak paradan üç sıfır atma kararı aldı.

Devlet Başkanı Nicholas Maduro, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, para biriminin değerini korumak üzere 3 sıfırın atılacağını belirtti. Maduro, yeni basılacak banknotların 4 Haziran'dan itibaren piyasaya sürüleceğini açıkladı.

ABD ve Avrupa Birliği'nin ülkeye uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Venezüella'nın acımasız bir ekonomik savaşın kurbanı olduğunu savunan Maduro, "Bolivarı müdafaa etmeliyiz" ifadesini kullandı.

 Maduro, yeni basılacak banknotların ülkedeki nakit sıkıntısına çözüm olacağını vurguladı. Paradan sıfırların atılmasıyla birlikte, geçen yıl kasım ayında sistemdeki mevcut banknotlara ilave olarak basılan 100 bin bolivarlık banknot tedavülden kalkacak.

Tedavüle girecek yeni paralar, 2 bolivardan 500 bolivara kadar 8 banknot ve 2 bozuk paradan oluşacak. Paranın kur değeri değişmeyecek

Bu haberler de ilginizi çekebilir