• DOLAR 32.603
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2503.163
  • ...
"Bu gece Allah`ın bizlere ihsanıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (Aleyhisselam) "Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir." diye dua ederek karşıladığı mübarek 3 aylara girdiğimizi belirten Mardin'in kanaat önderlerinden Molla Fesih Memiş, bu gecenin rağbet edilmesi gereken bir gece olduğunu söyledi.

Mardin Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dost-Der) Başkanı Molla Fesih Memiş, bu gece idrak edilecek Regaib Kandili ile ilgili yaptığı değerlendirmede, bu, gün ve gecelerde yapılan amellerin, yalvarış ve yakarışların, dua ve niyazların makbul olacağı ile ilgili hadisler olduğunu söyledi.

 "Bu gece çokça ibadet etmeliyiz"

Bu gecede daha çok ibadet edilmesi konusunda Müslümanlara tavsiyelerde bulunan Memiş, İslam âleminin Regaib Kandili' ni de tebrik etti.

Halk arasında 'Üç Aylar' diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının Mü'minler için sevinç, merhamet ve mağfiret ayları olduğunu ifade eden Memiş, "Bundan dolayı bu aylara yaklaştığı zaman Resulullah (Aleyhisselam) 'Allah'ım, bize Recep ve Şaban'ı bereketli kıl; bizi Ramazan'a ulaştır.' diye duada bulunurlardı.  Yine Resulullah (Aleyhisselam), 'Recep ayı Allah'ın (Celle Celaluhu) ayıdır, Şaban ayı benim ayımdır, Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır.' buyurmuşlardır. Allah'ın (Celle Celaluhu) ve meleklerin değer verdiği bu, gün ve gecelerde yapılan amellerin, yalvarış ve yakarışların, dua ve niyazların makbul olacağı ile ilgili hadisler vardır." dedi.

"Bu gece ihsan gecesidir"

Bu gece Regaib Kandili'nin idrak edileceğini söyleyen Memiş, "Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir, Yani bu gecedir. 27'nci gecesi de İsra ve Mi'rac hadisesinin yaşandığı gecedir. Şaban ayında Berat Kandili vardır. Ondan sonra gelen Ramazan ayının her günü, ayrı bir fazilete sahiptir. Kur'an-ı Kerim o ayda nazil olmuştur. O ayın tamamı içerisinde gizlenmiş öyle bir gece vardır ki o gece, Kur'an-ı Kerim'de bin geceden daha hayırlı olan gece olarak tabir edilen Kadir Gecesi'dir. Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki, bizi yine bu aylara yetiştirdi. Rabbim bu geceyi ve geceleri bizim için mübarek kılsın." diye konuştu.

"Bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez"

"Yüce Allah (Celle Celaluhu) yeri ve göğü yarattığı zaman ayların sayısını 12 olarak belirlemiştir." diyen Memiş, bu aylardan dördünün haram ayları olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:  

"Bu aylar içerisindeki bütün gün ve geceler Allah (Celle Celaluhu) katında değerlidir, lakin bazı gün ve gecelere ayrı bir ehemmiyet verilmiştir. Bu hususta Resulallah (Aleyhisselam), 'Beş gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Bu geceler; Recep ayının ilk Cuma gecesi, Berat gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi ve yılın 12 ayında haftada bir gelen Cuma geceleridir.' buyurmaktadır."   

"Her bir Müslüman bu geceyi ihya etmeli"

Regaib'in ihsan gecesi olduğunu söyleyen Memiş, Regaib'in, meleklerin lisanı ile telaffuz edildiğini ve bu gecede çokça ibadet edilmesi gerektiğini anlattı.

Memiş, "Bu üç ayların içerisinde bulunan mübarek gün ve geceleri fırsat bilerek oturup bir nefis muhasebesi yapmalıyız. Daha çok dua ve ibadet etmeliyiz. Daha çok Kur'an okumalıyız. Fakir, miskin ve muhtaçları daha çok gözetlemeliyiz. Müslümanlar arasında olması gereken vahdeti ve kardeşliği daha çok perçinlemeye çalışmalıyız. Regaib'ten şöyle bir sonuç çıkar: Hoş ve güzel olan ihsanı, ikramı istemek. Onları elde etmek için gayret etmek. Öyle ise her bir Müslüman, bu geceyi ihya etsin. Yapabiliyor ise Kur'an-ı Kerim okusun, imkânı varsa daha fazla okusun. Bu geceyi zikir çekerek, Resulullah'a (Aleyhisselam) salat ve selam getirerek, varsa kaza namazlarını, yoksa nafile namazlar kılarak, dua ederek geçirsin. Ziyaret edebileceği akrabalarını, hastaları ziyaret edelim. Hem onlara dua edilen hem de dua talebinden bulunalım. Umulur ki, Allah-u Teala bu sıla-i rahimden dolayı bize sevap yazar." ifadelerini kullanır.  

"Allah'ım! Bizi Ramazan'a ulaştır"

Son olarak Müslümanların mübarek Regaib Kandilini kutlayan Memiş, Konuşmasını Resulullah'ın (Aleyhisselam) yaptığı dua gibi dua ile bitirdi: "Allah'ım, bize Recep ve Şaban'ı bereketli kıl; bizi Ramazan'a ulaştır." (M. Salih Keskin - İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir