• DOLAR 32.49
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2480.269
  • ...
Hırs sebeb-i hasarettir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Türkiye`de adından uzun yıllar söz ettirecek dolandırıcılık vakası ‘Çiftlik Bank` gündemdeki yerini korurken benzer bir olay daha patlak verdi. ‘Anadolu Farm` adındaki bir şirketin sanal oyunla para kazanmayı vadederek binlerce kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı. Bu tip dolandırıcılık vakalarının sebebinin insanların kolay yoldan para kazanma hırsı olduğunu belirten Prof. Dr. Sefa Saygılı ve Alimler ve Medreseler Birliği Başkan Yardımcısı Beşir Şimşek, helal- haram demeden girilen işlerin sonunun hüsran olduğuna ve para hırsının insanları mağdur ettiğine dikkatleri çekti.

YENİ DOLANDIRICILIK VAKALARI ÇIKABİLİR

Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın`ın 80 bin kişiyi yaklaşık 500 Milyon TL dolandırmasının ardından Türkiye`de başka bir dolandırıcılık olayı patlak verdi. Anadolu Farm adındaki Kayseri merkezli şirketin 44 bin kişiyi 200 milyon lira dolandırdığı ortaya çıktı. Şirketin, Çiftlik Bank`a benzer bir ağ kurarak kolay yoldan yüksek kâr elde etmek isteyenleri ağına çektiği tespit edildi. Yaşanan olaylardan sonra 10 günden beri üyelerine ödeme yapmadığı tespit edilen şirket sahibinin telefonlara çıkmadığı da belirtildi. Yaşanan tüm bu dolandırıcılık olaylarından sonra akla Bediüzzaman Said Nursi`nin ‘Hırs sebeb-i hasarettir` sözü geliyor.

“ÇİFLİK BANK OLAYI ZAHMETSİZ VE LÜKS BİR HAYATA ULAŞMA ARZUSUDUR”

‘Çiftlik Bank` vakasının iki yönü olduğunu belirten Prof. Dr. Sefa Saygılı, “Bu olayın birinci yönü insanların kolay yoldan para kazanma hırsıdır. Emek harcamadan ve kolay yoldan zengin olma düşüncesi yaygınlaşıyor maalesef. Bir başka nokta ise TV dizilerinde izlenen zahmetsiz ve lüks bir hayata ulaşma arzusudur. İnsanlar bu tür hayatlara özeniyorlar maalesef. İnanç açısından zayıflayan insanlarımız böyle aldatmacalara kolay inanır hale geliyorlar. Bir de sürü psikolojisi var insanlarımızda. Bu kadar insan yanlış yapmaz diyerek bu yollara girip paralarını kaybedebiliyorlar. Bu saydığım hususlar devam ettiği müddetçe insanları sömüren bu tip ‘tosuncuklar` artıyor maalesef. Helal-Haram demeden insanlar para kazanınca bunu çok kolay da harcayabiliyorlar. Ben bu vakıada bir de bunu gördüm. Bu biraz da insanlarımızın psikolojisinin bozulduğunun da bir göstergesi! Sağlam karakterli, gözü tok insanlarımızın geri planda kaldığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

BİRKAÇ DOĞRU İLE YALANLAR SAKLANIYOR

Dolandırıcılık vakıalarının arttığını belirten Saygılı, “Bu olayın ikinci yönü dolandırıcılık yöntemleridir. Önce maddi bir eser gösteriyorlar ve insanları çekiyorlar. Örneğin, bir hastane gösteriyorlar sonra işte ‘bu hastaneden istediğiniz şekilde tedavi olmanıza olanak sağlıyorlar sonra işte şu kadar para verirsen bu kadar kâr vereceğiz` diyorlar. İşte yalan orda başlıyor. Hastane var, tedavi var ama kâr yalan. ‘Çiftlik Bank` olayında da böyle. Bir-iki gerçek çiftlik var. Bazı merkezlerde satış yerleri de var. Ama 80 bin kişiye kâr sağlayacak boyutta değil. Bir de uyduruk haberle sürekli o çiftlikleri ön plana alarak milleti kandırıyorlar.” dedi.

“DEVLET YETKİLİLERİNİN DE ‘ÇİFTLİK BANK` OLAYINDA HATALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Saygılı sözlerini şöyle noktaladı: “Bir takım haber sitelerinin de bunda büyük payı var. ‘Tosuncuk` bir açıklama yapıyor bakıyorsun hemen aslı astarı var mı diye sormadan haberini veriyorlar. Bu konuda çok dikkatli olmak lazım. Etrafta bunun gibi çok dolandırıcı var. Millet bu olayları çok çabuk unutuyor. Yarın bir daha gelse belki bir daha bu adama kanacaklar çıkabilir. Onun için çok dikkatli olmak lazım.”

“AZ DA OLSA HELAL OLANI TERCİH ETMEK İDEAL OLANDIR”

İnsanların alın teriyle helal yollardan kazanmak yerine kolay yollardan para kazanmaya yöneldiklerini belirten Molla Beşir Şimşek, “İnsanların bu zafiyetini bilen ‘uyanıklar` için bir fırsat oluşuyor. Bugün Çiftlik Bank olur yarın başka bir isimle olur. İnsanlarımızın elindeki, avucundaki parayı alıp götürüyor. İşte bir müteahhit ya da bir iş adamı alıp parayı götürüyor. İşte bu yollara başvuranlara bakıldığında aşırı hırs ve kolaycılık görebiliyoruz. Kazanma hırsı helal mi haram mı diye sormadan bu tür yollara itiyor. Ama maalesef insanlar bunun neticesini düşünmüyor. Dürüst insanlarla çalışmak, az da olsa helal olanı tercih etmek ideal olandır.” ifadelerini kullandı.

“HERKESİN YARIN ALLAH`IN HUZURUNA ÇIKACAĞININ HESABINI YAPMASI LAZIM”

İnsanları dolandırıp paralarını alıp kaçanları da uyaran Şimşek, “O uyanıklar da zannetmesinler ki insanların parasını alarak başka ülkelere kaçmakla kurtulacaklar. Mağdur insanlardan kaçabilirler ama hesap gününde Allah`ın huzurundan kaçamazlar. Herkesin yarın Allah`ın huzuruna çıkacağının hesabını yapması lazım. Bu haksız yollarla kazandıkları paraları eşlerine, çocuklarına yedirenler Allah`ın huzuruna nasıl çıkacaklar? Özellikle İslami kimliğe sahip tüccarların ticaretlerine dikkat etmesi lazım.” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir