• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
SON DAKİKA
Fındık nine `okumanın yaşı olmaz` dedirtti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından Türkiye genelinde başlatılan 'Okuma-Yazma Seferberliği' kapsamında Gaziantep'te de çeşitli okullarda kurslar açıldı. Kursa katılan kadınların en yaşlısı ise 85 yaşındaki Fındık Ilmık oldu.

Kentte açılan 712 okuma-yazma kursundan biri olan Şehitkamil ilçesindeki Osman Gazi İlkokulu'nda açılan kursa katılan Fındık nine, ilerlemiş yaşına rağmen azmi ile herkese örnek oluyor.

Mahallelerindeki Osman Gazi İlkokulunda Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma ve yazma kursuna katılan 6 çocuk annesi ve 20 torun sahibi Fındık nine, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma yazma öğrenmeye başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

"Bizim zamanımızda okumak ve yazmak için şartlar yoktu" diyen Fındık nine, "Komşular kursa gelince bende geldim. 85 yaşımdayım ve bu yaşımda okuma-yazma öğrenmeye çalışıyorum. Çok heveslendim, inşallah okuma yazmayı öğreneceğim." dedi.

"Öğretmen bile görmedik"

Kendi dönemlerinde eğitim alabilmek için şartların kısıtlı olduğunu ifade eden Fındık nine, "Çocukken köyde ikamet ettiğimiz için ailemiz bizi okutamadı. O dönemler okuma-yazma bu kadar yaygın değildi. Bu kadar okul da yoktu. Herkes kendi işinde, gücündeydi. Çocuklar sokakta oynardı. Ama şimdi benim 2 yaşında bir torunum var ve daha şimdiden sayı sayıyor. Ama bizim zamanımızda böyle değildi. Biz bir şey bilmiyorduk. Ne okula gittik ne okuma-yazma öğrenebildik. Öğretmen bile görmedik. Ama şimdi şartlar çok değişti. Bize böyle bir imkân sağlandı." ifadelerini kullandı.

"Okuma-yazmayı seviyorum"

Okuma yazma bilmemenin sıkıntısını hayatın her alanında yaşadığını dile getiren Fındık nine, "Kursun başlamasıyla beraber kursa gelip gidiyorum. Okuma-yazmayı seviyorum. Öğrenebildiğim kadar öğreneceğim. Çocukken de okuma-yazma öğrenemediğim için çok pişmanım. Yaşım ilerledi ama yine de kursa gelmekle yorulmuyorum. Ben evde oturmaktan yoruluyorum. Evde kimse yok, tek başıma kalıyorum. Kursa yeni gelmeme rağmen yine de bir şeyler öğrendim." şeklinde konuştu.

Öğrenmenin yaşının olmadığını belirten Fındık nine, bu yaşta okuma-yazma öğrendiği için çok mutlu olduğunu, okuma-yazma bilmeyen herkesin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Son bir ayda ise 5 bin kişiye yakın katılan var"

Şehitkamil Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Göçmen ise, Fındık ninenin büyük bir azim göstererek bu yaşında okuma-yazma kursuna katıldığını, onun bu gayretinin herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

Göçmen, "Gaziantep ve Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi olarak bizde programa katıldık. Okuma yazmanın güzel bir şey olduğunu halkımıza anlatmak amacıyla reklamlar ve afişlerle destekleyerek biz bu çalışmaya başladık. Merkezimize daha önce yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında kişi katılırken, son bir ayda ise 5 bin kişiye yakın katılan var. Daha önce kurslarda 120 saatlik eğitim varken bu son genelge ile bu 80 saate düşürüldü. Şu anda 80 saatlik kurslarımızda vatandaşlarımıza eğitim veriyoruz. Bizim farklı yerlerde kurslarımız var. Bizler okullarda alan taramasıyla biz bu işi yapıyoruz. Osman Gazi ilkokulu ve ortaokulu yetkilileri ve öğretmenleri ile burada bir alan çalışması yaptık. Bu alan çalışmasıyla da bu okulumuzda sınıf açtık. Burada güzel bir sınıf oluşturduk." dedi.

"Fındık teyze öğrenmenin yaşının olmadığının göstergesidir"

Okul Müdür Yardımcısı ve Türkçe eğitmeni Ümit Olcay Cici ise Fındık ninenin azmi ile herkese örneklik teşkil ettiğini söyledi.

Fındık ninenin en istekli öğrencilerinden birisi olduğunu belirten Cici, "Fındık teyze açıkçası benim de beklediğimden daha iyi gidiyor. Sürekli bir azim içerisinde. Derslere sürekli geliyor. Onun bu azmi aslında gençlere de örnek olması gerekiyor. Farklı sebeplerden dolayı çekinip okula gelmeyen, gelmek istemeyenler oluyor. Onlar için Fındık teyzem bir örnek olmalıdır. Fındık teyze bize aslında okumanın, öğrenmenin yaşının olmadığını gösteriyor."diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir