• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

 

VELİAHT PRENS MUHAMMED BİN SELMAN ADAMIMIZ!

ABD Başkanı Donald Trump, mayısta ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirmiş olduğu Suudi Arabistan'dan bu kez ülkenin dizginlerini elinde toplayan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ağırladı.

Trump tarafından 'adamımız' diye nitelenen, damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile samimiyetiyle dikkat çeken Muhammed bin Selman (MbS), Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmede 'sürpriz bir gösteriyle' karşılaştı.

Trump, görüşmenin basına açık bölümü için Suudi Arabistan'a sattıkları ağır silahlarla ilgili karton üzerine çeşitli çizelgeler hazırlamıştı.

Şekil 1A'da Suudi Arabistan'a tamamlanan 12.5 milyar dolarlık silah satışlarını karton üzerindeki tek tek fotoğraflarla gözler önüne seren Trump, satışı tamamlanması beklenen silahlarla ilgili de ayrı bir karton çalışması çıkardı.

200 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMALAR

Bu eserler üzerinde Suudi kraliyetine yapılan silah satışlarının ABD'de en az 40 bin istihdam sağladığını grafikle dikkatlere sunmayı ihmal etmedi. Trump'ın geçen yılki Suudi Arabistan ziyareti, 200 milyar dolara yaklaşan Amerikan silah satış anlaşmalarıyla gayet karlı geçmişti.

Petro dolarlarla birlikte anılan Suudi kraliyeti, ABD'nin müttefikliğini ve korumasını petro dolarlarla aldığı silahlara da borçlu.

Geleceğin Suudi Kralı Muhammed bin Selman, Trump'ın diplomasi aleminde eşi benzeri olmayan ve Suud-ABD ilişkilerinin özünü ortaya seren bu gösterisi karşısında biraz şaşkın ve hatta biraz rahatsız gözüktü.

Geleceğin Suudi Kralı Muhammed bin Selman, Trump'ın diplomasi aleminde eşi benzeri olmayan ve Suud-ABD ilişkilerinin özünü ortaya seren bu gösterisi karşısında biraz şaşkın ve hatta biraz rahatsız gözüktü.

''KENDİNİ ABD'YE SAĞDIRAN İNEK''

Trump'ın şovundan Veliaht Prens'in rahatsız gözükmesinde, İran yönetiminin Suudi kraliyetiyle ''kendini ABD'ye sağdıran inek'' diye alay etmesinin de bir etkisi olabilir.

Nitekim Trump-MbS görüşmesinin baş gündem maddesi İran'a karşı ittifaktı.

Yemen'de Mart 2015'ten beri devam eden ve sivil katliamları, açlık, kolera ve difterinden ölümlere yol açan Suudi Arabistan saldırısı da bu bağlamda ele alındı.

Kaynak, Sputnik