• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...
Birleşmiş Milletlerden Türkiye`ye çağrı: OHAL kaldırılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından bugün yayımlanan bir raporda, Türkiye'de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasının ağır insan hakları ihlallerine yol açtığı öne sürüldü. BM, Türkiye'ye OHAL'i sonlandırma çağrısı yaptı.

Raporda, OHAL'in rutin şekilde uzatılmasının ve kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) "binlerce kişinin hakkının ihlal edilmesine yol açtığı" bu ihlaller arasında; işkence, kötü muamele ve keyfi gözaltıların yanı sıra düşünce özgürlüğünün ve çalışma hakkının kısıtlanmasının olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Türkiye'de son 1,5 yıl içinde yaklaşık 160 bin kişinin gözaltına alındığını, 152 bin kamu çalışanının görevinden uzaklaştırıldığını ve bunun "tamamen keyfi" şekilde yapıldığını öne sürdü.

28 sayfalık rapor Türkiye'de polis ve jandarma tarafından dayak, elektroşok, suya batırma, cinsel taciz gibi kötü muamele ve işkence yöntemlerinin kullanıldığı iddialarını içeriyor.

Raporda, Türkiye'nin güneydoğusunda güvenlik güçlerinin "ağır ve ciddi" insan hakları ihlalleri işlemeye devam ettiği belirtildi. Bunlar arasında öldürme, işkence, aşırı güç kullanımı ve evlerin yıkılması olduğu ifade edildi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, bölgedeki durumu değerlendirebilmek için bölgeye giriş izni verilmesini de talep etti.

Türkiye'den BM'ye tepki

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı rapora sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, "Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu çok yönlü ve ağır terör tehditlerini, özellikle de milletimizin demokratik yaşamına ve ülkenin bekasına kasteden 15 Temmuz 2016 terörist darbe girişiminin insan haklarına etkisini tamamen göz ardı eden bu metin bir anlam ifade etmemektedir." ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, "Bu son belge, terör örgütlerinin propagandalarıyla bire bir örtüşen asılsız iddialar içermektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Tüm dünya için önemi tartışılmayacak bir uluslararası kurumun başında bulunan bu kişi, anılan metinle, yönetimindeki BM organını maalesef terör örgütleriyle iş birliği yapan bir kuruluş konumuna düşürmüştür. Bu durumu kınıyor ayrıca evrensel bir kuruma verilen zarar nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz." açıklaması yaptı.

Açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin'e atfen, "Bu belgeye imzasını atan Yüksek Komiser'in bir süredir Türkiye'yle ilgili konularda tarafsızlığını ve nesnelliğini yitirdiği ve ülkemize karşı şahsi önyargılar beslediği başka vesilelerle kamuoyuna yaptığı açıklamalarda da açıkça gözlenmektedir." denildi.

Dışişleri Bakanlığı, raporun "çarpıtılmış, taraflı ve yanlış bilgiler içerdiğini" ve "metnin kabul edilemez" olduğunu belirtti. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir