• DOLAR 32.57
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2427.2
  • ...
"PKK/PYD en çok zararı Kürtlere veriyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afrin'de yaşayan ve PKK'den zarar gören bütün etnik grupların ileri gelenlerinin, kanat önderlerinin ve yabancı ülkelerde yaşayan Afrinlilerin katılımıyla Gaziantep'te düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin ardından İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Kongre Sözcüsü Hasan Şindi, Afrinliler olarak özgür ve hür bir şekilde kendi topraklarında yaşamak istediklerini belirtti.

PYD'nin yıllardır rejimle birlikte hareket ettiğini, kendi varlığını korumak için en büyük zararı Kürtlere verdiğini belirten Şindi, Afrinlilerin PYD'yi kendi topraklarında istememesine rağmen PYD'nin ise silah zoru ile halka zulüm ederek Afrin'e yerleştiğini söyledi.

"Afrin halkı fakir ve güçsüz bir halktır"

Afrin halkının fakir ve güçsüz olduğunu, bundan dolayı YPG'ye karşı koyamadığını belirten Şindi, "Biz Zeytin Dalı Harekatı öncesinden de Afrin'in durumunu biliyorduk. Bu harekat başlamadan önce Afrin YPG'nin kontrolündeydi. YPG bu süreçte halka zorla askerlik yaptırdı ve zulmetti. Halkın her hangi bir gücü yoktu. Zaten Afrin halkı fakir ve güçsüz bir halktır. Halkın imkanı olmadığı için YPG'yi Afrin'den çıkaramadı. Bu süreçten sonra halkın durumu çok kötü oldu. Birçok insanı tutuklayıp hapse attılar ve birçok insanı da şehit ettiler. Şu an halen cezaevinde olan arkadaşlarımız var." dedi.

"Özgür bir şekilde kendi topraklarımızda yaşamak için bir araya geldik"

Afrin halkının geleceği için bir araya gelerek bir meclis kurduklarını belirten Şindi, "Bizler zaten Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra baktık ki artık bizim Afrin için bir meclis kurmamız gerekiyordu ve biz bunun üzerinde durduk. Bundan dolayı bir kongre yaptık. Ben bu kongreyi Afrin'in önde gelenlerin hepsine anlattım. Tüm etnik gruplara da bir meclis kurmamız gerektiğini söyledim. Onlarda bu konuda yetkili olan kişileri seçtiler. Bu kongreye hepsi birlikte geldiler. Afrin'in önde gelen bu kişileri geldikten sonra biz bu kongreyi yaptık. Biz burada yaklaşık 100 Afrinli bir araya geldik. Bu kongrenin amacı ise Afrin'i yeniden inşa etmek ve düzenlemektir. Özgür ve hür bir şekilde kendi topraklarımızda yaşamak için bir araya geldik." ifadelerini kullandı.

"Afrin halkına çok zulüm ettiler"

2004'ten bu yana PYD/PKK ile sorun yaşadıklarını belirten Şindi, "2011 yılında savaş başladıktan sonra Kuzey Suriye Kürtleri ve Araplarıyla beraber Beşşar Esad'a muhalif oldular, ona karşı ayaklandılar. Beşşar Esad rejimi bunun üzerine PKK/PYD ile ittifak yaptı. Onları Kandil'den getirip Kuzey Suriye'de onlara silah verip kendi kontrolünde tuttu. Rejimin karşısında duranları öldürdüler ve cezaevine attılar. Afrin halkına çok zulüm ettiler. Sadece Afrin halkına değil, Araplara ait olan köylere de saldırdılar. Tabi çok kötü bir şey yaptılar." şeklinde konuştu.

"PKK/PYD geldikten sonra millete zorla silah verdiler"

Afrinlilerin hiçbir şekilde ellerine silah almadığını, hiçbir şekilde PYD/PKK'ye destek vermediklerini ve karşı olduklarını belirten Şindi, "Suriye muhalifi olmamıza rağmen hiçbir zaman elimize silah almadık. Hep siyasi mücadele yaptık. Ama PKK/PYD geldikten sonra millete zorla silah verdiler. Bu şekilde halkı zorla silahlandırmaya çalıştılar. Herkesi de zorla askere aldılar." diye belirtti.

"PKK/PYD yaptığı bu eylemlerle Kürtlere zarar veriyor"

PYD'nin yıllardır rejimle birlikte hareket ederek Kürtlere zulüm ettiğini belirten Şindi, "Hepimiz zaten biliyoruz. PKK/PYD yaptığı bu eylemlerle Kürtlere zarar veriyor.  Bizimle birlikte komşularımıza da zarar veriyorlar. Ama en çok zararı Kürtlere veriyorlar, Buda tabi ki bir sıkıntıdır. Ama biz Allah'ın izniyle kurtulacağız." diye konuştu.

Zeytin Dalı Harekatı'na da değinen Şindi, "Zeytin Dalı Harekatı sırasında sivil halkın ölmemesine dikkat edildi. PKK'yi Afrin'den temizlediler. Biz bunu zaten kendimiz gördük. Bizimde ilk amacımız halkın bir an önce kendi köylerine dönmesi. Zaten biz bu kongreden sonra bir karar alacağız. Bir an önce halkın kendi köylerine dönmesini ve yardım almasını sağlamaya çalışacağız." dedi.

Afrin'in büyük çoğunluğunun kontrol altına alındığını ifade eden Şandi, "Bazı yerlerde belki çatışmalar çıkabilir. Çünkü PYD gizli bombalı tuzaklar kuruyor. Ama birçok yer şu an kontrol altındadır. Biz de şu an Afrin'deki milletimizle irtibat halindeyiz. Yine buradaki diğer üyeler onlarla irtibat halindeler. Biz şu an çok kötü durumdayız. Ama bizler inşallah birlikte yolumuza devam edeceğiz."

"Afrinlilerin kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamasını istiyoruz"

Afrinlilerin kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamasını istediklerini belirten Şindi, şöyle konuştu:

"Peşmergeler Kuzey Irak'a gittiler. Zaten eğer gelecek olsalardı önceden gelseydiler, ama gelmediler. Belli ki gelmeyecekler. Tabi tam olarak belli değil. Biz zaten kaç defa 'Peşmerge gelsin, bir sıkıntı yok' dedik. Bizim için kim halka, komşu ülkelere zarar vermeyecekse gelsinler. Önemli olan da sivil halkın zarar görmemesidir. Zaten biz güvenliği sağlaması için de Afrin polisi düşünüyoruz. Afrinlilerin kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamasını istiyoruz."

PYD ile ABD'nin iş birliğine işaret eden Şindi, "Bütün herkes biliyor. Amerika Peşmergeleri, YPG/PYD/PKK'lileri kullanıyor. Amerika bizden 18 bin kilometre uzak. Biz Türkiye ile 10 metre yakınız ve komşuyuz. Bizim birbirimizi savunmamız ve birbirimize destek olmamız gerekir. Amerika oradan gelip bize burada nasıl bir çözüm yapacak? Demek bizim için bir çözüm yapmaz. Demek ki bizim daha akıllı olmamız lazım." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir