• DOLAR 32.314
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2277.11
  • ...
SON DAKİKA
Son erkek beyaz gergedan öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kenya'daki Ol Pejeta Koruma Bölgesi İdaresinden yapılan açıklamada, yaşla ilgili problemler ve enfeksiyon nedeniyle sağlık durumu son günlerde gittikçe kötüleşen, türünün son örneği 45 yaşındaki beyaz gergedan Sudan'ın uyutulduğu açıklandı.

Ol Pejeta'da danışman olarak görev yapan Elodie Sampere, Kenya'da iki dişi beyaz gergedanın yaşadığını, türün devamı için Sudan'ın genetik numunelerinin muhafaza edildiğini söyledi.

'Sudan' on yıllardır süren kaçak avcılık sonucu bu alt türün soyunu devam ettirme çabalarının önemli bir parçasıydı.

Teorik olarak Sudan'ın ölümüyle birlikte kuzey beyaz gergedanlarının soyları tükenmiş oldu ancak Sudan'ın hayatta olan 27 yaşında 'Najin' adlı dişi yavrusu ve Najin'in 17 yaşındaki dişi yavrusu 'Fatu' hayatta.

Kuzey beyaz gergedanları bir zamanlar Çad, Sudan, Uganda, Kongo ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görülüyordu. Ancak özellikle 1970'li ve 1980'li yıllardaki avcılık soylarını büyük oranda yok etti.

Şu anda güney beyaz gergedanları ve siyah gergedanlar da boynuzları için kaçak avcıların tehdidi altında.

Afrika kıtasında yaşayan yaklaşık 20 bin beyaz gergedanın kaldığı sanılıyor. Bu sayı bir yüzyıl önce 100'ün altındaydı ancak 20. yüzyılın ortalarında Güney Afrikalı çevreci Ian Player'ın çabaları beyaz gergedanların sayılarının artması ile sonuçlandı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir