• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
İslam`ı Amerika`ya Götüren 6 İsim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
“Kayıp İslam Tarihi” kitabına göre İslam`ı Amerika`ya getiren Afrikalı Müslümanlara bir örnek Bilali Muhammed`dir. Ayub job djallo, Yarrow mamood, İbrahim Abdulrahman ibn sori, Ummar ibn sayyid ve Sali bilali gibi diğerleri de vardır.
 
1. BİLALİ MUHAMMED
1770 yıllarında Afrika`nın bugün Gine ve Sierra Leone olarak bilinen bölgesinde doğdu. Bilali Muhammed Fuleni kabilesinin elitiydi. Arapça biliyordu ve hadis, tefsir ve şeriat meselelerinde bilgi sahibiydi. Çünkü eğitimliydi, içinde bulunduğu köle topluluğunda yükselmesine izin verilmişti. Ölmeden önce arkadaşına hediye ettiği, Bilali belgeleri olarak adlandırılan 13 sayfalık Maliki Mezhebinde İslam fıkhı ile ilgili bir derleme dahi yazmıştı. Bu derlemenin, Kahire`deki El-Ezher üniversitesi tarafından çözülene kadar bir günlük olduğu düşünülüyordu. Bu el yazması derleme Bin Ali Günlüğü yahut Bin Ali Seyahatnamesi olarak da bilinir.
 
2. AYUBA SÜLEYMAN DİALLO
Ayub job diallo, Senegal`de saygın bir Müslüman Fulani ailesinde dünyaya geldi. Ayrıca Job Ben Solomon olarak da bilinir. Birkaç hatıra kaleme aldı ve Amerika`nın Maryland eyaletinde birkaç yıl köle olarak kaldı. Yanlış anlaşılma sonucu köle olarak satılmıştı, fakat sonunda Müslüman olduğu bir hâl üzere Senegal`deki evine, aristokrat köklerine döndü.
 
3. YARROW MAMOUT
1736`da Gine`de dünyaya gelen Yarrow Mamout 1823`te özgür bir insan olarak vefat etti. 14 yaşında iken kız kardeşiyle birlikte Amerikan`ın Maryland eyaletine geldi. Arapça konusunda bilgi sahibi olan Yarrow Mamout ölünceye kadar İslam`ı aleni olarak yaşadı.
 
4. ABDÜRRAHMAN İBRAHİM İBN SORİ
İbrahim Abdülrahman İbn Sori Gine`de dünyaya geldi. Ayrıca Kölelerin Arasındaki Prens olarak da biliniyordu. Timbo kasabasından kral Sori`nin oğlu Abdülrahman bir askeri liderdi. Bir pusu sonucu köle oldu ve Thomas Foster tarafından Mississipi`de bir köle sahibine satıldı. Ibn Sori evlendi ve çocuk sahibi oldu. Azat edilmeden önce 40 yıl boyunca çalıştı. Geri dönüşü sırasında vefat etti. Batı Afrika`daki ailesi için Arapça olarak bir mektup bile yazmıştı. Mektubu okuyan dönemin Fas kralı Sultan Abdurrahman mektubu oldukça dokunaklı bulmuş ve ABD başkanı John Quincy Adams`tan serbest bırakılmasını talep etmişti.
 
5. OMAR IBN SAİD
Omar Ibn Said 1770 yılında Senegal`in Fuuta Toro bölgesinde dünyaya geldi. 1807 yılında esir düştü. Muslimofusa`ye göre Prens Omeroh ve Ömer Moreau olarak tanınır oldu [hayatının ileri döneminde Hıristiyanlığı seçtiği yönünde raporlar olsa da pek çok kaynak onda gözün gördüğünden fazlasının olduğunu söyler]. Her neyse, aritmetikten teolojiye pek çok alanda bilgi sahibi olup muhtelif Arapça yazılar kaleme almış bir İslam âlimi olarak tanındı.
 
6. SALİ BİLALİ
Sali bilali Mali`de dünyaya geldi ve 1782 yılında esir düştü. Abolition Enstitüsü`ne göre son nefesinde kayda geçen sözleri şahadet olmuştur. Chicago Defender`ın kurucusu Robert Abbot onun halefidir.
 
Sonuç olarak, Afrika dahil bütün kıtalar İslam`ın yayılmasına hizmet etmiştir. O halde, onlar böyle bir mirası nasıl reddedebilirler?
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir