• DOLAR 32.433
  • EURO 35.355
  • ALTIN 2324.91
  • ...
Batman Ovasında ekin ilaçlama zamanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Kozluk ilçesindeki çiftçiler, ekinlerini zararlı ot ve hastalıklara karşı korumak için ilaçlama çalışmasında bulunuyorlar.

Geniş tarım arazileri ve verimli topraklara sahip Erzen Bölgesinde ekilen ekinler; yer altındaki zararlı haşereler, hastalık ve yabani otlara karşı ilaçlanıyor.

Ektiği mısırı ilaçlayan çiftçilerden Tahsin Araz, ekinlerini zararlı otlara karşı korumak için ilaçlama yaptıklarını söyledi.

"Doğru bir şekilde ilaçlama yaparak verimliliği arttırıyoruz"

Çiftçilerin doğru bir şekilde ilaçlama yapmaları gerektiğini ve doğru bir şekilde yapılan ilaçlamanın verimliliği arttıracağını dile getiren Araz, "Baharın gelişiyle tohumlarımızı (mısır) toprağa attık. Şimdi de en güzel şekilde ilaçlama yapmaya çalışıyoruz. Mısır için ilaçlamalarımızı ekin olmadan yapıyoruz ki mısırla birlikte farklı ekinler çıkmasın. Tohumu attıktan sonra ilaçlama yapıyoruz. Hem mısır erken çıkıyor hem de toprakta çeşitli ekinlerin çıkmaması için önceden önlemimizi alıyoruz. Bu şekilde mısır çıktığında daha rahat çalışabiliyoruz. Ziraat mühendislerimiz geliyor, toprağın yapısına göre bize bilgilendirmede bulunuyorlar. Biz de verdikleri bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Doğru bir şekilde ilaçlama yaparak verimliliği arttırıyoruz. Toprağa standart bir şekilde ilaçlama yapılmalı. Çünkü fazla ilaç toprağa zararlıdır. Gübre de aynı şekilde fazla verilirse ekin yanar." dedi.

"Bu işi sürdürebilmemiz için destek bekliyoruz"

Mazot ve ilaca gelen zamla birlikte çiftçilerin mağdur olduklarını ve ekinlerini kendi imkânlarıyla sulamak zorunda kaldıklarını aktaran Araz, devletten herhangi bir destek alamadıklarından yakınarak şunları söyledi: "Biz mısır ekimi işini yapıyoruz fakat toprağı kendi imkânlarımızla suluyoruz. Sürekli dinamoyu çalıştırıyoruz, bu yüzden elektrik faturamız gittikçe kabarıyor. Devletten herhangi bir destek alamıyoruz. Her çiftçi gerçekten çok mağdur durumdadır. Mazot bir yandan gübre bir yandan zam alırken ilaçlamadaki zam da başını almış gidiyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık ve bu işi nasıl sürdürebileceğiz endişesindeyiz. Eğer ki böyle devam ederse işi bırakıp eve gidip oturmamız daha iyidir bizim için. Yetkililerin sesimizi duymasını ve çiftçilere bu anlamda destek verilmesini istiyoruz. Bu işi sürdürebilmemiz için devletten destek bekliyoruz." (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir