• DOLAR 32.582
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2431.302
  • ...
AYM`den cinsiyet değişikliğiyle ilgili tartışmalı karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Anayasa Mahkemesinin (AYM), cinsiyet değişikliğinde "üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunmak" şartının iptaline ilişkin kararı yayımlandı.

Edirne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 40'ıncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "...ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu..." ibaresinin anayasanın 10'uncu, 17'nci ve 20'nci maddelerine aykırılığını ileri sürdü.

Bir kişinin, nüfus sicilinde "kadın" olarak kayıtlı olan cinsiyetinin "erkek" olarak düzeltilmesi talebi ile açtığı nüfus kayıt tashihi davasında itiraz konusu kuralın anayasaya aykırılık iddiasını ciddi bulan mahkeme, iptali için başvurdu.

AYM Başkanlığı, söz konusu ibarenin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline 29 Aralık 2017 tarihinde oy çokluğuyla karar verdi.

Kanun'un itiraz konusu kuralı da içeren 40'ıncı maddesi şöyle:

"Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak iznin verilebilmesi için istem sahibinin 18 yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.

Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbi yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması halinde mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir." (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir