• DOLAR 32.574
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2432.771
  • ...
SON DAKİKA
Tarihte Bugün - 18. Mart. 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 18 MART

1299:  II. Friedrich (Frederick) kendini Kudüs Kralı ilan etti. II. Friedrich, Mısır Kralı İsa El Kamil ile arkadaş olmuştu. Karşılıklı mektuplaşıyorlardı. Hatta El Kamil, Roma İmparatoru II. Friedrich'e maymun, fil gibi hediyeler dahi yollamıştı. Selahaddin Eyyubi'nin Kudus'ü işgalden kurtarmasından sonra İsa El Kamil, Kudüs'ü II. Friedrich'e hediye etti. Selahaddin'den sonra İsa El Kamil'in bu ihanetiyle Kudüs, kısa bir süre yine Haçlı işgaline maruz kaldı. Sonra Necmeddin El Eyyubi komutasında müslümanlar II. Friedrich'den (Frederick)  Kudüs'ü tekrar geri aldılar. Ancak şunu belirtmekte fayda vardır; II. Friedrich'in kendisini Kudüs Kralı ilan etmesi ve Kudüs'ün İsa El Kamil tarafından Haçlılara armağan edilmesi olayı hakkında farklı tarihler de verilmektedir..

1915: I. Dünya Savaşı`nda İtilaf Devletleri`ne karşı, Çanakkale Zaferi kazanıldı. 500 binden fazla insanın öldüğü Çanakkale Zaferi dolayısıyla 18 Mart, her yıl Çanakkale Şehitleri Günü olarak kutlanmaktadır.

1926: Papa I. Eftim, Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'ni kurdu. 2008 yılında III. Papa Eftim'in kızı Sevgi Erenerol, Ergenekon Operasyonları kapsamında gözaltına alınmış ve Türk Ortodoks Kilisesinin örgütün karargâhı olduğu belirtilmiştir.

1949:  ''Harika Çocuklar Yasası'' kapsamında yurtdışında eğitim görmesine karar verilen yedi yaşındaki İdil Biret, Paris'e gitmek üzere ailesiyle İstanbul'dan ayrıldı. İdil Biret Fransa'da öğrenim görecek. Rejim, yetenekli ve zeki çocukları tespit edip bunları eğitim almak üzere Avrupa'ya yolladı. Avrupa kültür ve örfünü, anlayış ve hayat tarzını alarak yetişen bu çocuklar daha sonra Türkiye'ye gelerek Avrupa ağacının tohumları olacaktı. 

1962: Cezayir Bağımsızlık Savaşı: Fransa Cezayirli direnişçilerle anlaşmaya vardı. 1954'de başlayan büyük Cezayir isyanını tarihin en büyük katliamlarını yapmalarına karşın bastıramayan Fransızlar, Cezayirli direnişçilerle 1962'nin 18 Martında masaya oturmak zorunda kaldı. Çok geçmeden 5 Temmuz 1962'de Cezayir bağımsızlığına kavuştu.

1965: İnsanoğlu ilk kez uzayda yürüdü. Sovyet kozmonot Aleksey Leonov, dünyadan 2 bin 177 kilometre yükseklikte uzay aracından çıkarak 20 dakika boşlukta kaldı.

1991: Irak`ta ki savaştan kaçan Kürtler, Türkiye'ye sığınmaya başladılar.

2000: Suriye ve Türkiye'de yaşayan ve akraba olan 573 aile, iki ülkenin anlaşması sonucu sınırı geçerek bayramlaştılar. Suriye'deki akrabalarıyla önceki yıllarda tel örgüler arasından bayramlaşan 573 aile, 2000 yılından itibaren iki ülkenin anlaşması sonucu sınırı geçerek birbirlerinin evine konuk oldular.

2003: Irak işgali öncesi hareketli gelişmeler: ABD Başkanı George W. Bush, (Corç Dabilyu Buş) Irak lideri Saddam Hüseyin'e, oğullarıyla birlikte ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanırken, bu sürenin dolmasının ardından, ABD'nin, kendi seçeceği bir zamanda askeri operasyonu başlatacağını televizyonlarda açıkladı. Buna mukabil, Saddam, oğlu Uday ve Irak yönetimi ayrı ayrı Bush'un bu ültimatomunu reddetti. Aynı gün ilerleryen saatlerde Beyaz Saray sözcüsü "Başkan Bush açıkça belirtti ki, Saddam'ın Irak'ı terketmek için 48 saati bulunuyor. Başkan ayrıca  Amerikalılara dedi ki, Saddam gitse de, ittifak kuvvetleri Irak'a girecek" açıklamasını yaparak Saddam gitse de gitmese de ABD ve koalisyon güçlerinin Irak'a gireceklerini ifşa etmiş oldu. Aynı gün ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, (Kolin Pavıl) Irak harekatı için Türkiye'den en azından uçuşlara izin vermesini istediklerini, Ankara kabul ederse mali yardımda bulunacaklarını kaydetti.

2005: New York'taki bir camide, kadın erkek karışık cemaate Cuma namazını bir kadın kıldırdı. Bu tarihte bilinen bir ilkti. Amerika patentli "İslam'da Reform" projesi son yıllarda ümmet içine büyük fitneler soktu. Bu projeye Amerika desteğiyle bazı müslüman çevreler de maalesef destek verdiler ve vermekteler. Amaçları doğruyu bulmak, hakkı ortaya çıkarmak olmayan bu çevreler Amerikan söylemlerini dillerinin arkasına gizleyerek İslam'da var olmayan uygulamaları İslama muhalefet ederek dini hayata sokmak istemektedirler. Bir kadın, kadınlara elbet namaz kıldırabilir. Ancak kadın ve erkeklerin karışarak yan yana oluşturduğu cemaate bir kadının namaz kıldırması İslam alimlerince caiz görülmemektedir. Amine Wadud adlı kadının kıldırdığı Cumayı, "Müslüman Uyan" adlı Amerikalı bir organizasyon düzenledi. Bu organizasyon ise amacının İslamı Amerikan hayat stiline uygulamak olduğunu gizlemiyor. Anlayacağınız Allah'ın ve Resulünün İslamına alternatif bir Amerikan İslamı oluşturulmak isteniyor. Bir kadının kadın-erkek karışık cemaate namaz kıldırma uygulaması, İslamın önüne geçmek isteyen farklı Avrupa ülkelerinde de uygulanırken Türkiye'de de buna, yakın zamanda teşebbüs edildi. Amaç, Amerikan İslamını yaygınlaştırmak..

2010: ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral McNabb (Makneb) Adana'daki İncirlik'in kendileri için, Irak ve Afganistan'a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğunu söyledi. McNabb, ABD'nin bölgedeki hava desteğinin yüzde 46'sının İncirlik üzerinden sağlandığını, Türkiye'nin, Afganistan rotasında yer alan üssün kargo taşımacılığı ve uçakların yakıt ikmali konularında kendileri tarafından kullanımına izin verdiğini de vurguladı. Böylelikle Türkiye'nin Afganistan ve Irak işgallerine dolaylı destek verdiği bir kez daha ortaya çıktı. Bu durum hükümetlerden çok, eskiden yapılmış olan askeri anlaşmalardan kaynaklanıyor. Yapılmış olan askeri ve güvenlik anlaşmalarındaki tuzak maddeler, bu şekilde işgallere dolaylı veya dolaysız destek verilmesini sağılıyor.

2010: İşkencenin yasaklanması için kampanya yürüten Uluslararası Af Örgütü, üçüncü ülkeleri kötü muameleyle suçlayan Avrupa Birliği ülkelerinin bizzat bu ülkelere işkence aleti sattığını açıkladı. 2006 yılında çıkarılan ve işkencede kullanılan güvenlik ve polis ekipmanının ticaretini yasaklayan genelgeye rağmen, AB ülkelerinin ihracının devam ettiği, halen metal parmak kelepçeleri, elektroşoklar, ayak zincirleri ve duvara sabitleme aletleri gibi malzemelerin, bizzat AB ülkelerinden satıldığı bildirildi.
Raporda, Almanya, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkelere işaret edildi.

2012 : Batman Mustazaflar Cemiyeti'nin Her Yıl Geleneksel Olarak Mart Ayının 3. Haftasında Düzenlediği "Dünya Mustazaflar Haftası" Programı, Bu Yıl "Müslüman Ülkelerdeki İslam Baharı" Temasıyla Düzenlendi.
Filistin Âlimler Birliği Başkanı Muhammed Ebul Hayr'ın De Katıldığı Etkinlikte, Halepçe Katliamı Ve Yaşanan Zulümler Anlatıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir