• DOLAR 32.584
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2428.295
  • ...
USB belleği o mesajı beklemeden yerinden çıkarsak ne olur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

“DONANIMI GÜVENLE KALDIR” SEÇENEĞİNİ BEKLEMEMİZ ŞART MI?

Hepimiz USB flaş belleğimizi bilgisayarımızın güvenle kaldırabileceğimize dair mesajını beklemeden yerinden çıkarmış ve yanlış bir işlem yaptığımızı belirten o uyarı sesini duymuşuzdur.

Bir dahaki sefere USB belleğimizdeki her şey sorunsuz çalışmaya devam ettiğinde ise düşünmeden edemeyiz. Madem öyle, USB belleği çıkarmadan önce gerçekten de “donanımı güvenle kaldır” seçeneğini beklememiz şart mı?

ScienceAlert`tan Fiona MacDonald`ın yaptığı küçük bir araştırmaya göre, öyle görünüyor. Fazladan harcadığınız o otuz saniye, verilerinizi daha güvenli kaydetmek ve yazılımınızı korumak için gerekli olabilir.

RİSKİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞU HANGİ İŞLEMİ YÜRÜTTÜĞÜNÜZE BAĞLI

Riskin ne kadar büyük olduğu ise işletim sistemine ve USB belleğinizle hangi işlemi yürüttüğünüze bağlı.

İşletim sistemlerimiz USB bellekler gibi harici belleklere her zaman orada olacaklarmış gibi davranacak şekilde programlanmışlardır. Yani makineniz, USB`deki dosyalarınızın her zaman erişilebilir olacağını varsayar.

Bilgisayarınızın yaptığı sadece USB bellekten bir dosya okumaksa, o zaman USB belleği aniden çıkarmak muhtemelen önemli bir sorun yaratmayacaktır. Ama yine de bu işlemin bilgisayarınızın kafasını karıştırma olasılığı var. Veriler kaybolabilir, sistem dosyaları zarar görebilir ya da bilgisayarınızın yeniden başlatılması gerekebilir.

YENİ VERİ KAYDETTİYSENİZ RİSKLER ARTIYOR

Öte yandan o oturumda USB belleğinize yeni veri kaydettiyseniz –üzerinden ne kadar süre geçmiş olursa olsun– riskler biraz daha artıyor.

Bunun nedeni makinenizin siz kaydetme komutunu verir vermez kaydetmeye başlayıp bitirmiyor oluşu. Bu süreci en verimli şekilde yürütmek için makineniz, kaydetme sürecinin kim adımlarını erteleyebilir. Güvenle kaldır seçeneği, makineye artık verimli olsa da olmasa da kaydetme işlemini bitirmesi uyarısını yapar. Eğer USB belleğinizi haber vermeden bilgisayarınızdan çıkartacak olursanız, bunun için gereken zamanı da tanımamış olursunuz.

Bu durumda USB belleğinize kaydettiğiniz verileri –kaydın üzerinden saatler geçmiş olsa bile– geri dönüşsüz biçimde kaybedebilirsiniz.

GÜVENLE KALDIR SEÇENEĞİNİ SEÇTİĞİNİZDEYSE BİLGİSAYARINIZ ŞUNLARI YAPIYOR:

• Tüm kaydetme işlemlerini sonlandırıyor.

• Çalışan tüm programları USB belleğinizin çıkarılacağı konusunda uyarıyor ve gereğinin yapılmasını hatırlatıyor.

• Eğer programlardan biri veya birkaçı gerekli işlemleri tamamlamayı başaramazsa ve açık dosyalar kalmışsa sizi bu konuda uyarıyor.

Kuşkusuz modern işletim sistemleri sürekli gelişiyorlar ve USB bellekleri habersizce çekip çıkardığınızda sorun çıkarmamak konusunda giderek daha başarılı hale geliyorlar.

Yine de bir dahaki sefere güvenle kaldır seçeneğini beklemediğinizde, kimi değerli verilerinizi tehlikeye attığınızı hatırlamanızda yarar var.

Kaynak: TZV, ScienceAlert

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir