• DOLAR 32.341
  • EURO 35.171
  • ALTIN 2245.822
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,

“ÜLKEMİZDEKİ GIDA SANAYİSİNİN YÜZDE 50'Sİ KAYIT DIŞI ÜRETİM YAPIYOR”

'Sahte ürünler hem sağlığımızı hiçe sayıyor hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Özellikle gıda ürünlerinde yapılan hilekarlıklar vatandaşın damak tadını bozuyor. Sahte ile gerçeği ayırt edemeyen tüketiciler hileli gıdaların tadını benimsemeye ve gerçek tatları unutmaya başladı.

Dana eti diye satılan at ve eşek etleri, glikoz karıştırılan ballar, bayat peynirleri eriterek yapılan peynir imalatı gibi hileler o kadar yaygınlaştı ki vatandaşlar farkında olmadan bu tatlara alıştı. Hem de çift tırnaklı hayvan yerine tek tırnaklı hayvan ürünleri karıştırılarak satılıyor.

Çocuklarımız köy tavuğunun, organik yumurtanın ve tereyağının tadını yadırgamaya başladı. Gıda sektöründeki hilekârlıklar milyarlarca liralık pazar büyüklüğüne ulaştı.

Uzmanların araştırmalarına göre ülkemizdeki gıda sanayisinin yüzde 50'si kayıt dışı üretim yapıyor' diye konuştu.

'SAHTE ÜRETİM YAPAN VE SATAN FİRMALAR TEŞHİR EDİLMELİ'

Tüketiciyi korumak adına vatandaşların alışverişlerinde bildikleri ve güvendikleri esnafı tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Palandöken,

Sahte üreticiler o kadar büyüdüler ki denetimli üretim yapan firmalarla rekabet eder hale geldiler. Üstelik bu hilekarlıklar yalnızca sağlığımızı bozmakla kalmıyor, kayıt dışılığı artırarak ülke ekonomisine büyük zarar veriyor.

Sahte üretim yapan firmalar denetlenip teşhir edilmeli ki vatandaşlar alışverişlerini buralardan değil de işini düzgün yapan esnaftan yapsın.

Firmalar denetlenirken esnaf ve sanatkar da korunmalı ve yaşatılmalı. Çünkü hiçbir esnaf, kendi yemediği ürünü müşterisine yedirmez Sahte ürünlerin teşhir edilmesinin yanı sıra vatandaşlar ne kadar dikkatli olursa hileli ürünlerin sayısı o derece düşer ve halkımız da sağlıklı gıdalar ile beslenmiş olur' şeklinde konuştu.