• DOLAR 32.342
  • EURO 35.21
  • ALTIN 2247.271
  • ...
"Uyuşturucudan kaynaklı ölümlerde riski yüksek bir ülkeyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM, Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu uyuşturucu madde bağımlılığın nedenleri ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesine yönelik çalışmaları kapsamında ilk kez Gaziantep'e geldi. Beraberindeki komisyon üyeleriyle ilk olarak Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'yı makamında ziyaret eden heyet, daha sonra ise Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'ni gezdi.

Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'ni gezen komisyon üyeleri, merkezi inceleyip çalışmaları da yerinde gördü. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve yetkililerden bilgi alan Tezcan, incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tezcan, uyuşturucu madde bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla meclis araştırma komisyonunun 4 partinin ortak görüşü olarak 12 milletvekilinden kurulduğu bilgisini verdi.

"İstanbul, Ankara, Gaziantep, Antalya ve Mersin gibi kırmızı renkli illerimiz var"

Komisyonun 10 Ocak 2018'den bu yana çalışmalarına başladığını anımsatan Tezcan, şunları söyledi.

"Komisyonumuzun çalışma süresi 4 aydır. Bugüne kadar 900 toplantı ve 69 dinleme gerçekleştirdik. Uyuşturucu kullanımını azaltmaya ve kullanımı önlemeye yönelik ne gibi çalışmalar yapılabilir onları konunun paydaşlarıyla konuştuk. İlk defa bir ilimizi ziyaret ediyoruz. Türkiye, doğudan batıya kavşak bölgesi olduğundan riskli bir bölgede yer alıyor. Ayrıca uyuşturucudan kaynaklı ölümler açısından da riski yüksek bir ülkeyiz. İstanbul, Ankara, Gaziantep, Antalya ve Mersin gibi kırmızı renkli illerimiz var."

"Meclis'te bu yönde çalışmalar yapacağız"

Söz konusu kırmızı renkli illeri ziyaret edip, sahadaki çalışmaları görmek istediklerini belirten Tezcan, "Sadece dinlemekten ziyade kamu kurum ve kuruluşlarımız sahada neler yapıyorlar, özellikle de yerel yönetimlerin uyuşturucuyla mücadele noktasında ne gibi çalışmalar var, onları yerinde inceleyeceğiz. Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Gaziantep modelinde bir rehabilitasyon merkezi olan Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi, çok farklı konsepti olan bir merkez. Bu tarz merkezleri, diğer yerel yönetimlerce de ben sosyal sorumluluk projeleri adı altında yapmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Çok başarılı buldum, bu modelin daha da geliştirilmesi noktasında varsa eksiklikler kanun yapıcılar olarak bizler mecliste bu yönde çalışmalar yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Bağımlılıkla mücadele bir bireyin tek başına üstesinden gelebileceği bir tedavi değil"

Kritik illeri gezdikten sonra da raporlar hazırlayacaklarını ve TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildiren Tezcan, "Bazı şehirlerde uygulanan tedavi modelleri var, bu manada Gaziantep ismini çok duymuştuk. Yapılan rehabilitasyon merkezi ve saha çalışmaları özellikle Valilik ile Büyükşehir Belediyesi ve diğer tüm kurumların koordineli biçimde çalıştığını da görmek bizim için ayrıca mutluluk vericidir. Çünkü bu bağımlılıkla mücadele bir bireyin tek başına üstesinden gelebileceği bir tedavi, rehabilitasyon yöntemi değildir. Burada önemli olan devletin bütün kurumlarıyla beraber konuyla alakalı bir çalışma yapması gerekiyor." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir